Nezadovoljstvo u KO SDA Tuzla: Četiri načelnika i 50 stranačkih odbornika traže smjene i promjene

0

Četiri SDA-ova načelnika u Tuzlanskom kantonu, koliko ih ova stranka ima, skupa sa više od 50 članova Skupštine Kantonalnog odbora, zatražilo je sazivanje sjednice tog tijela. Razlog je nepovoljna unutarstranačka atmosfera, koja bi mogla dovesti i do rekonstrucije kantonalnog odbora.

Među potpisnicima inicijative za sazivanje sjednice je i načelnik Banovića Bego Gutić, koji je i jedan od članova Skupštine Kantonalnog odbora SDA.

Kako kaže u razgovoru za Klix.ba, nekoliko je razloga za ovakav potez, a među njima je sveprisutnije nezadovoljstvo među članovima stranke, koje je uzrokovano lošim rezultatom na lokalnim izborima, gubitkom kantonalne vlasti te donošenjem odluka u uskom krugu ljudi.

“Mi tražimo redovnu sjednicu skupštine, koju je predsjednik Kantonalnog odbora dužan održati najmanje jednom u šest mjeseci, u skladu sa statutom. Međutim, prošle su skoro dvije godine od jedine izborne sjednice, a predsjednik je bio dužan sazvati novu. Smatram da epidemiološke mjere ili stanje covida ne može biti opravdanje jer vidimo se održavaju sjednice parlamenata, skupština i slično”, kaže nam Gutić.

Gubitnici izbora

On ističe da stanje unutar Kantonalnog odbora SDA nije na zadovoljavajućem nivou, naglasivši da je ova stranka prošle godine izgubila lokalne izbore, posmatrajući ukupan broj načelničkih i vijećničkih pozicija koje su im pripale.

“Mi smo osvojili četiri načelničke pozicije, u odnosu na sedam koliko smo ranije imali. Prema broju vijećničkih mandata u općinskim i gradskim vijećima, mi smo sa 129 spali na njih 96 ili 97, što je veoma loša i gubitnici smo lokalnih izbora. Potrebno je uraditi rekonstrukciju kantonalnog odbora i poduzeti mjere kako bi se stanje unutar odbora stabiliziralo i kadrovski ojačalo, a kako bismo spremno dočekali opće izbore”, nastavlja Gutić.

Vatra u Kantonalnom odboru SDA bukti još od imenovanja Fahrudina Skopljaka na poziciju predsjednika, a njegov protukandidat bio je Gutić. Međutim, načelnik Banovića ističe da nema nikakvih ličnih ambicija za kandidiranje na bilo koju funkciju unutar kantonalnog odbora stranke.

“Tri načelnika i jedan gradonačelnik uz većinu članova skupštine dijele moje razmišljanje da je stanje unutar SDA TK narušeno te da je skupština kao najveći organ dužna o tome raspravljati i zauzeti stav. Kakvi će proizvodi rasprave biti, kazat će delegati koji budu učestvovali u radu skupštine”, nastavlja naš sagovornik.

Netransparentno donošenje odluka

Gubitak Vlade Tuzlanskog kantona te odlazak SDA u opoziciju još je jedan teret koji se nameće aktuelnom rukovodstvu stranke u najmnogoljudnijem kantonu, kao i pogrešan odnos kantonalnog i izvršnog odbora prema značajnoj grupaciji birača iz područja Podrinja, koji su tradicionalno uvijek bili bliži ovoj stranci, a ne nekoj drugoj političkoj opciji.

“Smatramo da se jedan dio odluka donosi na netransparentan način u uskom krugu ljudi, a redovna sjednica kantonalnog i izvršnog odbora nije održana od februara ove godine. Također, određeni procesi su vođeni u općinskim organizacijama u Srebreniku i Gradačcu, gdje su se uvodila povjereništva i vanredni izbori, izvan statuta. Sve su to također razlozi zbog kojih treba održati sjednicu skupštine”, ukazao je Gutić.

Potpisnici inicijative su tražili da sjednica skupštine bude održana sa jedinom tačkom dnevnog reda koja se odnosi na analizu stanja unutar SDA TK, a predsjednik skupštine ima rok od 15 dana da je zakaže, shodno statutu stranke.

“To nije ništa nestatutarno ili izvan akata koji regulišu rad organa stranke. Da li će predsjednik odlučiti da sazove sjednicu skupštine, vidjet ćemo u narednom periodu. Rok je počeo teći prije tri dana, te preostaje još 12”, naglasio je Gutić.

SDA-ov načelnik Čelića Tajib Muminović također se zalaže za sazivanje Sjednice skupštine Kantonalnog odbora stranke, navodeći iste stavove kao i Gutić.

“Sasvim je logično da predsjednik sazove sjednicu skupštine jer se niz stvari dešava na političkoj sceni, a mi uopće nemamo stav skupštine po tom pitanju. Ovo nije nikakav bunt, niti usmjeravanje protiv nekoga, već samo tražimo da se poštuje statut”, kazao nam je Muminović.

Muminović kaže da zajednička ocjena stanja u stranci ne može biti donesena upravo zbog neodržavanja sjednice skupštine.

“U periodu nakon općih izbora bili smo dio vladajućih struktura, međutim od odlaska SDA u Tuzlanskom kantonu u opoziciju nikakav stav po tom pitanju mi nismo zauzeli. Mislimo da politika stranke ne može biti kreirana isključivo na mišljenjima određenog broja zastupnika. Oni jesu izabrani, imaju neprikosnoven mandat, ali politiku i vođenje stranke moraju donositi organi, a ne određena grupa zastupnika samo za sebe, dok mi iz medija pratimo kakva je situacija u kantonu”, naglasio je Muminović.

Odgovore o stanju u SDA TK pokušali smo potražiti i od predsjednika Kantonalnog odbora Fahrudina Skopljaka, ali on nije odgovarao na naše pozive.

A.K./Klix.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here