16.06.2024.
HomeNovostiNezadovoljni rudari stigli u Sarajevo: Uzvikuju "lopovi, lopovi" i traže smjene Andelije...

Nezadovoljni rudari stigli u Sarajevo: Uzvikuju “lopovi, lopovi” i traže smjene Andelije i direktora rudnika

Ispred Željezničke stanice u Sarajevu počelo je okupljanje radnika sedam rudnika u Federaciji BiH (FBiH), koji posluju u okviru koncerna “Elektroprivrede BiH”.

Naime, rudari su organizirali protest zbog nezadovoljstva pravilnicima o platama i radnom učinku, te će zatražiti i utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Nakon okupljanja uputili su se ispred zgrade Vlade FBiH gdje će zatražiti stavljanje van snage spornih pravilnika, te smjena generalnog direktora federalne “Elektroprivrede” i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća.

Rudari su zapalili baklje te su uzvikivali “lopovi, lopovi”. Simbolično su zapalili 101 baklju u znak obilježavanja 101. godišnjice.

Rudari imaju poziv da delegacija uđe u zgradu Vlade FBiH na sastanak. No, rudari su odbili poziv, te su pozvali Admira Andeliju da izađe pred njih.

Rudari su poručili ako predstavnici Elektroprivrede ne izađu pred rudare, oni će svi uđi u zgradu.

– Ovo je naša policija – poručili su.

Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji je organizator protesta, istakli su ranije da su sve vrijeme bili spremni za socijalni dijalog, ali da nije bilo razumijevanja poslodavca.

Inače, jutros od jutros u sedam sati rudari u svih sedam rudnika u sastavu koncerna su u znak podrške komoratima koji idu na proteste, donijeli odluku o kretanju u radnički neposluh.

Proizvodnja u svim rudnicima je obustavljena.

Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji su organizatori današnjeg protesta, utvrdili su listu zahtjeva koje žele postići za radnike.

Ono što rudari traže je – stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku u Rudniku uglja Kreka, ostavka direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja koji su u sastavu ovih preduzeća, uvezivanje radnog staža radnicima, utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM i drugo.

L. Memčić – A. Saračević /Dnevni Avaz

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti