27.05.2024.
HomeNovostiNeujednačeni politički standardi: Zapadni lideri optuženi za licemjerstvo zbog stavova o Ukrajini...

Neujednačeni politički standardi: Zapadni lideri optuženi za licemjerstvo zbog stavova o Ukrajini i Palestini

Nakon iznenadnog subotnjeg napada palestinske grupe Hamas na Izrael, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski oglasio se na društvenoj mreži X kao bi “izrazio saučešće svima koji su izgubili članove porodice ili nekog bližnjeg u terorističkom napadu”.

Također je rekao da je “pravo Izraela na samoodbranu neupitno.”

Mnogi svjetski čelnici, među kojima su američki predsjednik Joe Biden i britanski premijer Rishi Sunak, dijelili su slične izjave.

Predsjednica Evropske komisija Ursula von der Leyen je izjavila: “Izrael ima pravo da se brani – danas i u danima koji dolaze. Evropska unija stoji uz Izrael.”

Optužbe zbog ‘duplih standarda’

Neki korisnici društvenih mreža kritikovali su njihove izjave, rekavši da se radi o duplim standardima.

Kažu kako većina međunarodnih čelnika slavi pravo Ukrajine da se brani, dok se ne može isto reći kada je riječ o izraelskoj okupaciji Zapadne obale i Gaze.

Mnogi korisnici navode da zapadne diplomate i mediji podržavaju Ukrajince koji brane svoju zemlju, dok Palestince koji se bore protiv Izraela označavaju kao “teroriste”.

Ilustracija ženskog lica, na kojem je oko pored palestinske zastave zatvoreno, dok je oko pored ukrajinske zastave otvoreno, redovno se dijeli kao simbol navodnih duplih standarda Zapada u pogledu na ta dva sukoba.

Na društvenim mrežama pojavili su se i isječci iz CNN-ovog intervjua s Mustafom Barghoutijem, generalnim sekretarom Palestinske nacionalne inicijative, u kojem postavlja retoričko pitanje: “Zašto Sjedinjene Američke Države podržavaju Ukrajinu u borbi protiv okupacije – dok ovdje podržavaju okupatora koji nas nastavlja okupirati?”.

Ovo nije prvi put da su zapadne nacije optužene za duple standarde zbog svog stava o ratu u Ukrajini.

Ranije ove godine, Amnesty International je objavio izvještaj u kojem su istaknuti “dupli standardi” Zapada o ljudskim pravima u svijetu.

Agnes Callamard, generalna sekretarica Amnestyja, rekla je tada za Al Jazeeru da je okupacija palestinskog teritorija bila “posebno važna”.

“Bez bilo kakvog poređenja ruske agresije i Izraela… jasno je da je palestinski narod pod režimom ugnjetavanja – režimom okupacije i režimom aparthejda”, rekla je Callamard za Al Jazeeru.

Posljednja tri dana društvenom mrežom X ponovo kruže ranije izjave u kojima korisnici prozivaju zapad zbog licemjerja, dijeleći video irskog zastupnika Richarda Boyda Barretta iz marta 2022. godine, u kojem je osudio duple standarde irske vlade u pogledu Ukrajine i Palestine:

“Sretni ste što koristite najmoćniji jezik kako biste opisali zločine protiv čovječnosti [ruskog predsjednika] Vladimira Putina, ali nećete koristiti istu snagu tog jezika kada je riječ o opisivanju izraelskog odnosa prema Palestincima.”

Barrett je u nedjelju ponovo prozvao zapadne čelnike zbog “šokantnih duplih standarda koji podržavaju otpor Ukrajine, ali osuđuju Palestince”.

U međuvremenu su i drugi upozoravali da se prestane sa upoređivanjem sukoba.

A neki su upozorili da Hamas i Palestinci nisu jedno te isto.

Ukrajinski nogometaš Oleksandr Zinčenko, koji igra za Arsenal, oglasio se na Instagramu i poručio da “stoji uz Izrael”.

Zinčenko je glasno podržavao svoju domovinu u njenoj odbrani od Rusije, a ranije ove godine sudjelovao je u humanitarnoj utakmici Game4Ukraine u Londonu kako bi prikupio novac za Ukrajinu.

Nakon online reakcija u kojima je zbog svoje podrške Izraelu prozvan za navodne duple standarde, nogometaš je uklonio objavu i svoj profil na društvenim mrežama prebacio na privatni.

Nekoliko ljudi tvrdi da je Zinčenkov nogometni klub, zbog neodgovaranja na njegove komentare, licemjeran, naročito nakon što su se distancirali od komentara bivšeg igrača Mesuta Ozila 2019. o navodnom kršenju ljudskih prava ujgurskih muslimana u Kini.

IZVOR: AL JAZEERA

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti