14.07.2024.
HomeSvijetNetanyahu očekuje nalog za hapšenje prije govora u SAD-u: U obavezi da...

Netanyahu očekuje nalog za hapšenje prije govora u SAD-u: U obavezi da ga uhapse biće 124 zemlje

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu očekuje da Međunarodni krivični sud (ICC) izda naloge za hapšenje njega i ministra odbrane Yoava Gallanta prije 24. jula, prenijeli su izraelski mediji u srijedu.

Tužilac ICC-a Karim Khan je 20. maja zatražio izdavanje naloga za hapšenje Netanyahua i Gallanta zbog njihove odgovornosti za „ratne zločine“ i „zločine protiv čovječnosti“ u Pojasu Gaze od 7. oktobra.

end of list

Novine Yedioth Ahronoth objavile su da je Netanyahu na jučerašnjem sastanku vodio diskusiju o mogućnosti odgovora Međunarodnog krivičnog suda na Khanov zahtjev i izdavanje naloga za hapšenje njega i Gallanta u skorije vrijeme.

Sastanku su prisustvovali neki zvaničnici, među kojima ministar pravde Yariv Levin, ministar za strateška pitanja Ron Dermer i državna tužiteljica Gali Baharav Miara, kako navode novine.

Javne ili tajne potjernice

Također prenose da „Netanyahu očekuje da će sud postupiti po zahtjevu tužioca i uskoro izdati naloge za hapšenje, možda i prije njegovog predstojećeg obraćanja pred američkim Kongresom 24. jula“.

SAD nije član suda, ali primanje Netanyahua uprkos izdavanju naloga za njegovo hapšenje od Međunarodnog krivičnog suda izložilo bi ga kritikama.

Izrael ne priznaje nadležnost suda koji je osnovan 2002. godine i u čije članstvo je nakon 13 godina primljena Palestina. To je nezavisno međunarodno tijelo koje nije povezano s Ujedinjenim narodima ili bilo kojom drugom međunarodnom institucijom, a njegove odluke su obavezujuće.

Prema novinama Yedioth Ahronoth, „proces izdavanja naloga za hapšenje, historijski gledano, trajao je od jednog do osam mjeseci, što znači da je januar posljednji mjesec“.

Istakle su da je „sudu bio potreban samo mjesec da izda nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina“ zbog rata njegove zemlje protiv Ukrajine od februara 2022.

„S obzirom na to da je Khan javno podnio zahtjev, vjerovatno je da će odluka suda biti objavljena javno, ali će nalozi za hapšenje vjerovatno biti izdati tajno kako bi se spriječilo bilo kakvo miješanje u postupak“, navode novine.

„Oni protiv kojih je izdat nalog za hapšenje imaju mogućnost žalbe sudu i iznošenja argumenate za poništavanje tog naloga.“

U obavezi da ga uhapse su 124 zemlje

Istakle su da su 124 zemlje potpisale Rimski statut kojim su definirana ovlaštenja suda, a te zemlje su u obavezi da uhapse one za kojima su raspisane potjernice.

Uz apsolutnu američku podršku, izraelski rat u Pojasu Gaze prouzrokovao je oko 124.000 mrtvih i ranjenih, većinom djece i žena, te više od 10.000 nestalih, kao i masovno razaranje i glad koja je odnijela živote na desetke djece.

Tel Aviv nastavlja svoj rat ignorirajući rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a da ga odmah zaustavi i naredbe Međunarodnog suda pravde da se prekine invazija na Rafah te da se poduzmu mjere za sprečavanje genocida i poboljšanje humanitarne situacije u Gazi.

IZVOR: AL JAZEERA

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti