18.07.2024.
HomeNovostiNetanyahu: Kosovo će biti prva muslimanska zemlja koja će otvoriti ambasadu u...

Netanyahu: Kosovo će biti prva muslimanska zemlja koja će otvoriti ambasadu u Jerusalemu

Nakon jučerašnjeg potpisivanja sporazuma između Srbije i Kosova koji se dotiče i Izraela danas se oglasio izraelski premijer Benjamin Netanyahu u kojem se obratio direktno čelnicima Kosova. U sporazumu se Izrael obavezuju na priznanje Kosova i obrnuto.
On je na svom Twitter profilu objavio videoporuku kojom se zahvalio Kosovu što će svoju ambasadu otvoriti u Jerusalemu.

“Pozdravljam sporazum kojim će Kosovo postati prva muslimanska zemlja koja će otvoriti ambasadu u Jerusalemu. I Srbija će biti prva država koja će otvoriti ambasadu u Jerusalemu nakon historijskog dogovora Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata”, napisao je Netanyahu uz priloženi snimak.

Nedugo poslije putem Twittera mu je odgovorio kosovski premijer Avdullah Hoti.

“Hvala Vam gospodine Netanyahu. Moja vlada je posvećena otvaranju ambasade u Jerusalemu te uspostavljanju diplomatskih odnosa i dubljih bilateralnih veza”, poručio je Hoti.

Podsjećamo, sporazum je obavezao da će Srbija otvoriti ambasadu u Jerusalemu i da će Izrael priznati Kosovo kao nezavisnu državu.

Međutim, uprkos potpisanom sporazumu a sada i direktnoj potvrdi Netanyahua, Vučić je, kako smo objavili, izjavio da treba sačekati i vidjeti hoće li se to i desiti.

“Mi nismo željeli da to potpišemo, mi smo vaši prijatelji molim vas vodite računa i o našim interesima”, kazao je Vučić u televizijskoj izjavi obraćajući se Izraelu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti