18.07.2024.
HomeNovostiNESTANAK JEDNE STRANKE: Lider SBB-a Fahrudin Radončić je vrstan politički trgovac, ali...

NESTANAK JEDNE STRANKE: Lider SBB-a Fahrudin Radončić je vrstan politički trgovac, ali nakon totalnog izbornog debakla, ostao je bez ijednog aduta!

Tri dana pred izbore, na stranačkom skupu u Travniku, lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić najavio je ostvarivanje najboljeg rezultata od osnivanja stranke.

Dva dana nakon izbora, snovi su potpuno raspršeni. Savez za bolju budućnost doživio je potpuni debakl. I to neće sakriti niti popraviti stidljivo izvještavanje o izbornim rezultatima medijske kuće “Avaz”, u kojoj Radončić vodi glavnu riječ.

DRŽAVNI PARLAMENT

Ne, krenimo redom. U utrci za državni parlament suvereno su pobijedile SDA, čijeg predsjednik “Avaz” provocira da je teško poražen u utrci za Predsjedništvo BiH, i SNSD Milorada Dodika. S druge strane, Radončićev SBB nije prešao izborni cenzus od 3 posto. Po broju glasova nalazi se na desetom mjestu sa samo 2,4 posto osvojenih glasova u Federaciji BiH na 83,42 posto prebrojanih glasova.

Koliko su nepovoljni ovi izbori bili za SBB-ove kandidate za državni parlament govori i podatak da je spektakularno predizborno pojačanje, akademik Suad Kurtćehajić osvojio tek 887 glasova (na 83,42 posto prebrojanih glasova).

FEDERALNI PARLAMENT

Kada je u pitanju Federalni parlament, nakon 83,21 posto obrađenih glasačkih listića, tu su podaci za SBB jednako porazni. Naime, u ukupnom poretku SBB je zauzeo desetu poziciju sa samo 22.113 glasova ili 2,85 posto. Poznata voditeljica i jedna od najistaknutijih članica SBB-a Sanela Prašović-Gadžo osvojila je skromnih 1532 glasa.

KANTONALNE SKUPŠTINE

Kada je u pitanju kantonalni nivo, Savez za bolju budućnost prešao je cenzus od 3 posto glasova samo u dva kantona. U Bosansko-podrinjskom kantonu osvojili su 3,51 posto glasova, a u Zeničko-dobojskom kantonu imaju osvojenih 4,52 posto glasova.

BILO, PROŠLO…

Implikacije ovog katastrofalnog izbornog rezultata na politički život bit će značajne. Ne treba zaboraviti da su lider SBB-a i njegova stranka u prethodnom periodu bili jedni od najvažnijih političkih faktora u državi. Radončić je u više navrata obavljao ministarske pozicije, njegova stranka je bila ili nezaobilazna u formiranju vlasti ili važan igrač u promjeni parlamentarnih većina od kantonalnog do državnog nivoa. Također, njegovo sudjelovanje u vlasti redovito je praćeno brojnim aferama bilo da su nastajale zbog njega ili njegovom voljom.

Navodno je Radončić tokom predizbornih stranačkih dogovaranja svoju podršku zajedničkom kandidatu za člana Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću uvjetovao visokom državnom funkcijom nakon izbora. Lider SBB-a, poznato je, važi kao uspješan trgovac-pregovarač. Zahvaljujući svojoj vještini, SBB trenutno ima tri ministra u Vladi Federacije BiH iako su i na prošlim izborima doživjeli težak poraz.

Jedna od najupečatljivijih Radončićevih uloga u posljednje vrijeme bila je njegovo učešće u pregovorima o izbornoj reformi, prvo u Neumu, a zatim u Sarajevu, gdje se iskazao kao aktivan pregovarač ali i kao instrument pritiska na lidera SDA Bakira Izetbegovića.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti