14.07.2024.
HomeNovostiNestaju desetine miliona maraka: Dodik kupuje tri nova helikoptera od Rusije, a...

Nestaju desetine miliona maraka: Dodik kupuje tri nova helikoptera od Rusije, a polovne poklanja Vučiću

“I dok sa jedne strane Vlada Republike Srpske u jeku krize donosi nevjerovatnu odluku da se za 60 miliona maraka kupe tri nova helikoptera u Rusiji za potrebe Dragana Lukača i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, pet polovnih helikoptera tipa Gazela poklonjeno je u Srbiji. Radi se o helikopterima proizvedenim po francuskoj licenci u bivšoj Jugoslaviji između 1981. i 1988. godine, a koje je nakon 2006. godine i ukidanja Vojske Republike Srpske dobila na korištenje Vlada Republike Srpske. Nedavno su oni proglašeni kao skupi za održavanje zbog čega je donesena Odluka o njihovoj prodaji”, piše na svom blogu Nebojša Vukanović.

Gazele su mali i veoma pouzdani helikopteri koji su odlični za korištenje u našim uslovima, jer troše malo goriva i relativno su jeftini za održavanje, iako imaju više od 30 godina, i nije jasno zašto je Vlada RS-a donijela odluku o njihovoj prodaji i istovremenoj kupovini novih i veoma skupih helikoptera? Ako valjaju Srbiji, njenoj Vladi, MUP-u i institucijama, pitanje je zašto nisu odgovarali RS-u, koja je puno siromašnija i u mnogo težoj ekonomskoj situaciji?

Avioportal iz Srbije „Tango Six“ objavio je vijest da su na Aerodrom “Nikola Tesla” sletjela prva dva od ukupno pet helikoptera Gazela koje je Srbija dobila od Republike Srpske i koje će koristiti Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije. Nije poznato da li je pet helikoptera poklonjeno ili su kupljeni i po kojoj cijeni.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti