24.06.2024.
HomeSvijetNeslavna cenzura: Guardian nakon četrdeset otpustio karikaturistu zbog crteža na kojem je...

Neslavna cenzura: Guardian nakon četrdeset otpustio karikaturistu zbog crteža na kojem je Benjamin Netanyahu “glavni lik”

Britanski The Guardian nije obnovio ugovor sa svojim karikaturistom nakon što je tvrdio da je njegovo umjetničko djelo na kojem je prikazan izraelski premijer “nabijeno”.

Karikatura Stevea Bella prikazuje Benjamina Netanyahua kako se priprema za operaciju na vlastitom stomaku u bokserskim rukavicama, gdje se mogao vidjeti obris pojasa Gaze s natpisom “stanovnici Gaze, izlazite odmah”.

Glasnogovornik Guardian News and Media rekao je u ponedjeljak: “Donesena je odluka da se ne produži ugovor Stevea Bella. Karikature Stevea Bella bili su važan dio The Guardiana u proteklih 40 godina – zahvaljujemo mu se i želimo mu sve najbolje.”

Bell je rekao da je njegov crtani film prošle sedmice bio “nabijen”.

On je prošle sedmice objavio seriju postova na X-u, rekavši da je primio “čudno zagonetnu poruku” tokom telefonskog razgovora sa osobljem Guardiana nakon što je prvi put poslao crtani film.

Odgovorio je: “Izvinite, ne razumijem”, i dobio ovaj još misteriozniji odgovor: “Jevrejin; funta mesa; antisemitski trop.”

“Postaje skoro nemoguće nacrtati ovu temu za Guardian, a da ne budete optuženi za korištenje ‘antisemitskih tropa'”, rekao je Bell.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti