Nesavjesni vozači duguju 72 miliona maraka za kazne zbog saobraćajnih prekršaja

0

Vozači u BiH duguju državi 72.858.026 maraka po osnovu neplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje.

Prema podacima Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), vozači iz Republike Srpske za kazne duguju 23.366.043 KM. Dug vozača iz Federacije BiH je dvostruko veći i iznosi 46.759.523 KM, a u Distriktu Brčko 3.190.360 KM.

Prekršajni nalozi

Prema iznosu duga, apsolutni rekorder je muškarac iz sarajevske općine Stari Grad. Radi se o F. J., kojeg je patrola PU Istočno Sarajevo 13. marta zaustavila u Vojkovićima i privremenu mu oduzela automobil Fiat Punto, utvrdivši da ima više od 350 neplaćenih prekršajnih naloga.

– F. J. je upravljao neregistriranim vozilom, bez registarskih oznaka i prije stjecanja prava na upravljanje vozilom. Uvidom u službene evidencije utvrđeno je da se radi o višestrukom povratniku u činjenju prekršaja koji u Registru novčanih kazni ima dug u ukupnom iznosu od 257.163 KM – navode u PU Istočno Sarajevo.

To je jedini vozač u BiH koji ima šestocifreni iznos duga. Prema visini iznosa novčanih kazni, izdvajaju se dva vozača iz Brčkog koji za neplaćene saobraćajne prekršaje duguju 85.720 KM, odnosno 78.548 KM.

U RS vozač iz Modriče duguje 73.539 KM, zatim slijedi vozač iz Srpca s dugom od 58.194 KM i Trebinja (53.968 KM). Rekordera iz Sarajeva u FBiH prate vozači iz Živinica i Hadžića s dugovima od 67.373, odnosno 64.915 KM.

– Najviše novca duguje se za prekršaje prekoračenja brzine u rasponu od 10 do 20 kilometara na sat iznad ograničenja. Slijedi vožnja bez važeće vozačke dozvole, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nedostatak opreme, te vožnja bez položenog vozačkog ispita – navode u IDDEEA-i.

Krajnji oblik naplate je zamjena novčane kazne za kaznu zatvora i to tako što se za svakih 50 KM duga u RS određuje dan zatvora, s tim da kazna ne može biti duža od 60 dana. U FBiH i Distriktu dan zatvora je 100 KM.

U Prekršajno-komunalnom odjeljenju Osnovnog suda u Banjoj Luci pojašnjavaju da tu proceduru pokreću ovlašteni organi (policija, inspekcija) koji su izdali prekršajni nalog. Napominju da se procedura može pokrenuti samo za svaki neplaćeni nalog ponaosob.

– Ne postoji mogućnost zbirne naplate cjelokupnog duga koji se vodi u Registru neplaćenih kazni – navode u Sudu.

To znači da vozač iz Modriče zbog duga od 73.539 KM ne može ići četiri godine u zatvor, jer se o svakom neplaćenom prekršaju mora odlučivati pojedinačno. S obzirom na sporost administracije i pretrpanosti sudova, dobar dio ukupnog duga vozača u RS vjerovatno nikada i neće biti naplaćen ili kompenziran zatvorom, budući da zastarijevaju pet godina od pravomoćnosti.

Dug „odležalo“ 100 Banjalučana

U Prekršajno-komunalnom odjeljenju Osnovnog suda u Banjoj Luci navode da već nekoliko godina u praksi imaju slučajeve u kojima se novčane kazne pretvaraju u zatvorske.

– Do sada je 100 osoba izdržalo različite zatvorske kazne zbog neplaćenog duga po prekršajnom nalogu. Sudije za prekršaje gotovo svaki drugi dan potpisuju takva rešenja – navode u Sudu.

Općepoznato je da u registracija vozila ili produženje vozačke dozvole nisu mogući bez plaćanja kazne pa su se građani dosjetili da vozila prepisuju na druge osobe. I prinudna naplata, koju MUP RS prosljeđuje Poreskoj upravi, nemoguća je ukoliko dužnik ne posjeduje imovinu ili redovna primanja, piše Dnevni Avaz.