18.07.2024.
HomeSvijetNeredi u Iraku prerasli u nasilje: Deset demonstranata ubijeno, više od 150...

Neredi u Iraku prerasli u nasilje: Deset demonstranata ubijeno, više od 150 ranjeno

Deset demonstranata ubijeno je u ponedjeljak nakon što su pristalice Muqtade al-Sadra upale u predsjedničku palatu u strogo čuvanoj Zelenoj zoni Bagdada, javljaju lokalni mediji, prenosi Anadolija.

Više od 150 demonstranata je povrijeđeno u nemirima, objavio je lokalni medij “Baghdad Today” pozivajući se na sigurnosni izvor.

Situacija se pogoršala u Bagdadu ranije u ponedjeljak nakon što je al-Sadr rekao da zauvijek napušta politiku. Palata se nalazi u strogo čuvanoj Zelenoj zoni, u kojoj su smještene Vladine agencije i nekoliko stranih diplomatskih misija.

Sukobi su izbili između pristalica al-Sadra i pristalica rivalskog Koordinacionog okvira povezanog s Iranom.

Iračka združena operativna komanda u ponedjeljak je proglasila policijski sat u cijeloj zemlji nakon što su pristalice Muqtade al-Sadra upale u predsjedničku palatu.

Policijski sat počeo je u 19 sati po lokalnom vremenu i trajat će do daljnjeg, saopštila je komanda. Ranije danas komanda je uvela policijski sat za glavni grad Bagdad, koji je počeo u 15,30 sati po lokalnom vremenu.

Taj potez uslijedio je kada su iračke sigurnosne snage pucale kako bi rastjerale Sadrove pristalice iz okoline predsjedničke palate, gdje se nalaze i Vladini uredi, i preuzele potpunu kontrolu nad njom, javili su lokalni mediji.

 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti