Neobavještena amaterka Londrc nema pojma koga prima: Danas se smješkala članu kontroverzne njemačke partije “Die Linke”

0

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić danas se sastala s njemačkim političarom Tobiasom Pflugerom vjerovatno ne znajući da se radi o osobi koja je stava da je NATO započeo rat u bivšoj Jugoslaviji i koja djeluje u okviru partije “Die Linke” koja gaji kontroverzne stavove o dešavanjima ’90-tih godina na našim prostorima.

Vijest o njihovom sastanku u Vijećnici objavili su brojni bh. mediji, no u večernjim satima Gradska uprava Grada Sarajeva uklonila je objavu sa Facebooka i Twittera.

No, vratimo se temi. “Die Linke”, čiji je član Pfluger, se smatra ekstremno ljevičarskom strankom od svih zastupljenih u Bundestagu, a neki je opisuju strankom koja nadzire neke svoje unutarnje frakcije poput Komunističke platforme i Socijalističke ljevice, zbog ekstremističkih tendencija. “Die Linke” je direktni potomak marksističko-lenjinističke vladajuće stranke bivše Istočne Njemačke.

Tobias Pfluger koji je danas boravio u Sarajevu i službeno se sastao sa gradonačelnicom Sarajeva autor je publikacije pod naslovom “Politika crveno-zelene vlade u pitanjima sigurnosti i sprečavanja sukoba” koja govori o kontekstu “crveno-zelene vanjske i vojne politike i u konačnici rata protiv Jugoslavije”.

Pfluger je žestoki kritičar NATO-a, misije Althea i težnji euroatlantskih integracija, a stranka čiji je član u diplomatskim krugovima važi i za prorusku opciju.

“Kada govorimo o politici crveno-zelene savezne vlade u pitanjima sigurnosti i sprečavanja sukoba, onda je ključno još jednom se osvrnuti na ono što se dogodilo na početku crveno-zelene vlade. Crveno -zelena vlada je izabrana, ali još nije na funkciji, a NATO je odlučio – uz odobrenje i stare i nove vlade Zapadne Njemačke – da započne rat protiv Jugoslavije. Stoga, kada se govori o politici crveno-zelene vlade u pitanjima sigurnosti i sprječavanja sukoba, prije svega se mora govoriti o jugoslavenskom ratu kao temeljnoj promjeni paradigme u vanjskoj i vojnoj politici Njemačke. Bez osvrta na ovaj incident, crveno-zelena spoljna i vojna politika ne mogu se ozbiljno ocijeniti. Ovaj agresivni rat NATO -a bio je u suprotnosti s međunarodnim pravom, prekršio Osnovni zakon (npr. član 26.1. Zabrana agresivnog rata itd.) …”, navodi se u publikaciji koja je bila dio konferencije “RLS pokazuje zastavu u Rusiji” početkom juna 2000. godine u Moskvi.

Pfluger je mišljenja da je to bio rat koji je u Saveznoj Republici bio opravdan “žoharskim historijskim poređenjima, posebno ministara Joschke Fischer i Rudolfa Scharpinga, o kojima danas više ne žele znati”.

“Kao što je poznato, Fischer je tokom rata u američkom časopisu Newsweek izjednačio Slobodana Miloševića sa Hitlerom i Staljinom. Time je Fischer postigao tri stvari: tipičnu za rat, personaliziranu demonizaciju i dehumanizaciju neprijatelja (“neprijatelja”), trivijalizaciju holokausta, Shoah i svega onoga što označava izraz Auschwitz …”, navodi on. Pfluger smatra da su ciljevi rata u Jugoslaviji bili uništavanje ekonomske infrastrukture cijele zemlje i teroriziranje civilnog stanovništva.

Dalje u publikaciji navodi i svoja tri viđenja tada “nove strategije NATO-a”. Pfluger smatra da NATO sam sebi daje mandat za vojne operacije u budućnosti.

“To znači efikasno i uvredljivo rušenje UN -a, jačanje vojnih organizacija i slabljenje civilnih međuvladinih organizacija. Nova strategija NATO -a naglašava: ‘U tom kontekstu, alijansa podsjeća na svoje kasnije odluke u vezi sa misijama za odgovor na krize na Balkanu.’ Ovo pokazuje, između ostalog, da je rat u Jugoslaviji bio model za buduće ratove NATO -a, a ne ‘nesretan izuzetak'”, smatra Pfluger.

Zatim kaže da je tu i intervencionizam – tzv. misija za odgovor na krizu.

“Ova formulacija dovela je do stvaranja mita o odbrambenoj alijansi NATO -a. Od sada, NATO se više neće osjećati odgovornim samo za ‘odbranu’, već će izvoditi i takozvane ‘operacije koje nisu čl. 5’ (tj. Ofanzivne akcije poput Jugoslavije). Regionalna raspodjela mjesta gdje će se te operacije odvijati u velikoj je mjeri ostavljena otvorena u novoj strategiji NATO -a”, piše Pfluger u publikaciji.

U svom autorskom radu pisao je i o, za njega, problematičnom djelovanju NATO-a uz podršku Njemačke ’90-tih godina na Kosovu.

O kakvoj se stranci radi govori i podatak da je član “Die Linke” i Aleksandar Noj, također poslanik u Bundestagu. On smatra da se “Srbi prikazuju isključivo kao zločinci i ne smiju da budu žrtve”.

“Na Zapadu se ne priča o srpskim žrtvama, jer Srbi, moraju biti loši. Јednostrano prikazivanje Srba ima za cilj da se Srbi dovedu u defanzivno stanje, a to sve je tako jer Srbija neće u NATO, pa ih je potrebno ocrniti”, rekao je nedavno Noj za Tanjug.

On je iznio i sramotan stav o genocidu u Srebrenici. Noj je ocijenio da se pokušava prikazati da su srpski vojnici tamo ubili nedužne civile.

“Ne mogu ocijeniti da li je riječ o genocidu, ratnom zločinu ili nečemu drugom. Ali poznato je da nisu svi koji su tamo ubijeni bili civili, već i bošnjački borci koji su ubijeni u sukobima na ratištu, što se prikriva”, naveo je poslanik njemačke “Ljevice” za Tanjug.

Noj ima stav “da žrtve moraju uvijek biti Bošnjaci, Hrvati, Albanci, iako ima mnogo ubijenih srpskih civila na Kosovu, u BiH i Hrvatskoj”.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je na svom Twitter nalogu napisala kako je njen današnji gost Tobias Pfluger potpresjednik stranke Die Linke i član odbora za odbranu u njemačkom Bundestagu.

“Razgovarali smo o aktuelnim temama u Sarajevu i BiH i pozitivnim promjenama koje su moguće uz pomoć prijatelja ove zemlje i njenog glavnog grada”, izjavila je. A onda je izbrisala objave sa društvenih mreža.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here