„NEMA TE VIŠE ALIJA“: Izetbegović ne brani oca od Dodika jer ga ovaj ima ucjenjena?!

0

Nakon sastanka članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine s austrijskim šefom diplomatije Michaelom Linhartom, novinarima se obratio Milorad Dodik.

Govoreći o sastanku kazao je da je imao u planu “relaksirati atmosferu pozivom prijatelja harmonikaša u kabinet”. S obzirom na to da prijatelj nije bio u mogućnosti da dođe, žurku je najavio za ponedjeljak, a na pitanje šta će pjevati, Dodik je odgovorio: “Nema te više Alija”.

SNISHODLJIVI BAKIR

Pošto je Bakir Izetbegović, kao predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), boravio u Banjoj Luci gdje je predsjedavao sjednicom Predsjedništva SDA, očekivalo se da će replicirati na ove uvrjedljive Dodikove izjave. Međutim, kako su već primijetili mediji, on to nije učinio, već se po svom običaju kukavički pokušao cinično našaliti rekavši kako je u Sarajevu i Banjoj Luci hladno, ali da će se uskoro proljepotati. Zašto je izbjegao replicirati Dodiku?

Personalni odnosi dvojice nacionalnih lidera nikad nisu bili dobri i reklo bi se da su opterećeni obostranim animozitetom.

Nakon relativno dobrih odnosa koje je Milorad Dodik imao sa Sulejmanom Tihićem, kome duguje zahvalnost za obranje vlade Pere Bukejlovića i zaposjedanje premijerske fotelje u RS-u, Dodik se okrenuo protiv SDA, a posebno protiv Izetbegovića. On je svoje odnose sa SDA-om jednostavno rješava tako što je potkupljivao njihove poslanike iz RS-a koji su glasali na državnom nivou za SNSD-ove kandidate. Tako su poslanici SDA izglasali Dušanku Majkić umjesto Mladena Ivanića u Domu naroda BiH. Mladen Bosić tvrdi da ima dokaze o tome kako je Dodik potkupljivao SDA-ove poslanike. Uporedo je SNSD kupovao bošnjačke glasove u RS-u tako da je broj poslanika u Skupštini RS-a više nego prepolovljen u odnosu kad je Tihić vodio SDA.
Sve su to prednosti koje je Dodik ostvario u odnosu na Izetbegovića kad je konkretna stranačka politika u pitanju. Stoga se stiče dojam da je Izetbegović u odnosu na Dodika u podređenom položaju i da je često snishodljiv prema njemu.

Oni koji imaju bolje pomućenje sjetit će se Izetbegovićih afirmativnih izjava o Dodiku kao „realnom političaru“ i „sposobnom i uspješnom čovjeku“ te da on stoga očekuje kako će on svoju energiju uložiti u dobrobit izgradnje i napretka Bosne i Hercegovine.

„NE DIRAJ MI BABU!“

Međutim, javnosti nije poznato da su se Izetbegović i Dodik tajno susretali i prije nego je ovaj postao lider SDA. Navodno je takav sastanak organizirao Mato Đaković i on se desio u Laktašima. Tihić je još bio živ, a Izetbegović se pripremao preuzeti njegovu lidersku poziciju.

Na tom sastanku je Izetbegović zamolio Dodika da mu samo „ne dira u oca“. Šta je to značilo? Ipak će Dodik optuživati Aliju Izetbegovića da je bio pripadnik Handžar divizije, zbog čega su ga „Alijina djeca“ tužila za klevetu 2017. godine i tražili odštetu u iznosu od 15 000 KM.

Najvjerovatnije da je Izetbegović zamolio Dodika da mu ne objavljuje kompromitirajuće dosjee koje posjeduju bivše obavještajne službe Jugoslavije, a koji se nalaze u arhivima KOS-a i DB-a u Beogradu. Politički tabloidi u hrvatskoj kao i Slobodna Bosna u Sarajevu objavljivali su informacije da su obojica Izetbegovića na neki način surađivali sa tajnim komunističkim službama. Ako je to bilo u pitanju, onda je razumljiv Izetbegovićev snishodljiv odnos prema Dodiku.

(The Bosnia Time, Istraživački tim)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here