22.07.2024.
HomeSvijetNekad rat, sada pakt: Talibani postigli dogovor s Rusijom, Afganistan dobija gas...

Nekad rat, sada pakt: Talibani postigli dogovor s Rusijom, Afganistan dobija gas i naftu

Predstavnici Afganistana i Ruske Federacije dogovorili su sporazume o kupovini nafte i gasa, a dogovor bi uskoro trebao biti i parafiran, saopćilo je Ministarstvo trgovine i industrije Afganistana.

Prema riječima ministra trgovine Nooruddin Azizija, strane su postigle dogovor o transferu nafte iz Rusije u Afganistan, a cijeli proces bio je jako izazovan zbog sankcija koje su nametnute kako Afganistanu tako i Rusiji.

“Neki od naših tehničkih timova još uvijek su u Rusiji i rade na detaljima kao što su transferi novca. S obzirom na to da je većina ruskih i afganistanskih banaka pod sankcijama, transakcije će se odvijati preko treće zemlje”, rekao je Azizi, piše afganistanski TOLONews.

Inače, prema podacima Afganistanske trgovinsko-investicione komore, obim godišnje trgovine između Moskve i Kabula porastao je na 170 miliona dolara.

Upravo je ministar industrije ranije izjavio kako Afganistan želi iz Rusije uvesti naftu i gas u zamjenu za druge proizvode.

“Osim toga, imamo, naprimjer sušeno voće, grožđice i ljekovito bilje. Afganistan je kroz historiju isporučivao velike količine grožđica Rusiji. U Rusiju možemo isporučiti stotine tona takvih proizvoda. Na primjer, cijene ljekovitog bilja su sada vrlo visoke, a Rusija treba takve sirovine za lijekove. I možemo ih koristiti u razmjeni”, predstavio je ranije talibanski političar svoje zamisli.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti