17.07.2024.
HomeNovostiNe zna se do kada će pandemija trajati, ali se već znaju...

Ne zna se do kada će pandemija trajati, ali se već znaju cijene vakcina protiv korone

Farmaceutska kompanija Moderna planira prodavati standardnu dozu vakcine protiv korona virusa po cijeni od 50 do 60 dolara, što je za oko 11 dolara više od cijene vakcine koju će prodavati Pfizer i BioNTech, izvijestio je u list Financial Times pozivajući se na neimenovane izvore.

Predložena cijena Moderne viša je od 39 dolara za dvije doze, što je iznos ugovoren od strane Pfizera i njemačkog BioNTecha, sklopljen  s američkom vladom, tvrdi list, navodeći kako Moderna tu cijenu drži za Sjedinjene Američke Države i ostale zemlje s bogatije zemlje, prenosi Hina.

Američka vlada osigurala je Moderni gotovo milijardu dolara finansijske potpore za podršku istraživačkim i razvojnim naporima za potencijalnu vakcinu protiv COVID-a 19, koji je dosad ubio oko 650.000 ljudi širom svijeta.

Vakcina za četiri dolara?

Glasnogovornik Moderne rekao je da je kompanija vodila razgovore s vladama o potencijalnoj opskrbi vakcinom, zvanom mRNA-1273, ali nije dao nikakve detalje o cijenama, “s obzirom na povjerljivu prirodu pregovora i ugovora”.

Pfizer, Moderna i Merck & Co već su najavili kako planiraju profitirati od prodaje svojih vakcina, dok su neki proizvođači lijekova, uključujući Johnson & Johnson, objavili da planiraju distribuirati vakcine na neprofitnoj osnovi.

Tako je kompanija AstraZeneca pristala osigurati u SAD-u 300 miliona doza vakcina, po cijeni od samo četiri dolara po dozi.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti