Kaluđerović: “Ne može se s kokardom i šubarom u Evropu u 21. vijeku”

0
Traditionally dressed Serb royalists prepare a grilled sheep at Mt. Ravna Gora, central Serbia, Saturday, May 17, 2008. Thousands of people attended a church service and rally to the commemorate anniversary of execution of late Serbian royalist General Dragoljub Draza Mihajlovic. Mihajlovic, the commander of Serbian chetniks movement was caught and executed by communists on May 13, 1945. (AP Photo/Darko Vojinovic)

“Antifašizam, kao izraz vijekovima njegovane borbe za slobodu, nalazi se u temeljima Crne Gore”, poručio je nekadašnji crnogorski ambasador Nebojša Kaluđerović.

On je za TV Nikšić kazao da način na koji su opozvani crnogorski ambasadori nije dobar te da može utjecati na ugled Crne Gore i njene diplomatije.

“Ne može se s kokardom i šubarom u Evropu u 21. vijeku. Kad kažem kokarda i šubara, mislim da sistem vrijednosti koji nas je zapljusnuo, koji nam govori da smo nešto što nikad nijesmo bili, koji će da nam nametne nešto što nikad nijesmo imali u sopstvenoj istoriji, koji je sa svim onim što se događalo prošle godine pokazao da to nije Crna Gora, odnosno da to nije inherentno crnogorski. Govorim u građanskom smislu”, kazao je Kaluđerović.

Smatra da je način na koji su opozvani crnogorski ambasadori neprimjeren.

“Sve se to moglo uraditi drugačije, pogotovu ne uz argumentaciju koja je bila prvo javna, pa diskvalifikovanje raznih ljudi. To definitivno ne doprinosi ni ugledu Crne Gore ni ugledu crnogorske diplomatije”, zaključio je Kaluđerović.