17.06.2024.
HomeSvijetNavodno i Hamas i Netanyahu prihvataju prijedlog za primirje, no je li...

Navodno i Hamas i Netanyahu prihvataju prijedlog za primirje, no je li mir još daleko?

Palestinski pokret Hamas prihvata rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o podršci prijedlogu za primirje, izjavio je Reutersu zvaničnik palestinske grupe Sami Abu Zuhri.

On je rekao da je Hamas spreman da pregovara u vezi sa detaljima i da je na Washingtonu da osigura da Izrael poštuje primirje.

Zuhri je istakao da Hamas prihvata rezoluciju Vijeća sigurnosti  u vezi sa primirjem, povlačenjem izraelske vojske i razmjenom talaca za zatvorenike koje drže vlasti Izraela.

“Administracija SAD suočena je sa stvarnim testom provođenja sopstvene obaveze da primora okupacione snage da odmah okončaju rat u okviru sprovođenja rezolucije VS UN”, dodao je Zuhri.

Komentarišući izjave Zuhrija, državni sekretar SAD Anthony Blinken naglasio je da je prihvatanje rezolucije “znak nade”, te da su važne izjave rukovodstva Hamasa.

Prema njegovim riječima, razgovori o planovima za Gazu nakon primirja biće nastavljeni danas i u narednih nekoliko dana, te da je postojanje tih planova “imperativ”.

Američki državni sekretar Antony Blinken je kazao da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu potvrdio svoju podršku američkom planu o prekidu vatre u Pojasu Gaze. Također je izrazio pozitivna očekivanja za odobrenje od druge strane, pokreta Hamas.

“Sinoć sam se sastao s premijerom Netanyahuom i potvrdio je svoju predanost ovom prijedlogu”, rekao je Blinken.

U ponedjeljak je Vijeće sigurnosti UN-a (UNSC) usvojilo odgovarajuću rezoluciju koju su podnijele Sjedinjene Američke Države, s kojom se slaže i Hamas. Blinken je to nazvao obećavajućim znakom i rekao da napredak u naporima da se postigne rješenje u Pojasu Gaze ovisi o ovom pokretu.

Prema Blinkenu, plan o prekidu vatre koji je američki predsjednik Joe Biden predstavio 31. maja podržavaju SAD i nekoliko svjetskih čelnika.

Šef američke diplomatije pokušava pridobiti podršku za plan o prekidu vatre tokom putovanja na Bliski istok.

Osim prekida vatre, njegov tekst uključuje i oslobađanje svih talaca te značajno i održivo povećanje humanitarne pomoći ovoj enklavi. Blinken je naglasio da će ovaj prijedlog dovesti do smirivanja situacije oko sjevernih granica Izraela i bolje integracije zemalja Bliskog istoka.

Blinken je u utorak razgovarao s izraelskim predsjednikom Yitzchakom Herzogom i opozicionim čelnikom Jairom Lapidom. Kasnije bi se trebao sastati i s Bennyjem Gancem koji je u nedjelju najavio odlazak iz ratne vlade. U srijedu će američki ministar posjetiti Katar.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti