19.04.2024.
HomeNovostiNavalnog su otrovale ruske obavještajne službe

Navalnog su otrovale ruske obavještajne službe

Velika Britanija saopštila je da Rusija treba odgovoriti na pitanja u vezi s trovanjem opozicionara Alekseja Navalnog pošto je gotovo izvjesno da iza tog napada otrovom novičok iz sovjetske ere stoje ruske obavještajne službe.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab rekao je u Washingtonu, na sastanku s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom da „ruska vlada ima obavezu da objasni šta se dogodilo Navalnom“, dok je upotrebu hemijskog oružja nazvao „neprihvatljivom“, prenosi Beta, pozivajući se na Reuters.

„S britanske tačke gledišta, veoma je teško videti bilo koje prihvatljivo alternativno objašnjenje u odnosu na ono da su (napad na Navalnog) izvele ruske obavještajne službe”, kazao je Raab.

Moskva odbacuje optužbe

Navalni je prekjučer objavio sliku sebe iz berlinske bolnice i naveo da sada može samostalno disati.

Najveći protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina prebačen je avionom u Berlin 20. augusta, nekoliko dana pošto mu je pozlilo na letu za Moskvu.

Prvobitno je bio odveden u bolnicu u sibirskom gradu Omsku.

Njemačka je navela da su laboratorijski testovi u tri države utvrdili da je Navalni otrovan nervnim agensom novičok, nakon čega su zapadne vlade tražile objašnjenje od Rusije.

Moskva odbacuje optužbe kao neosnovane.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti