23.02.2024.
HomeSvijetNATO nikada neće priznati 'lažne' ruske referendume u Ukrajini

NATO nikada neće priznati ‘lažne’ ruske referendume u Ukrajini

NATO je u četvrtak osudio planove Moskve za održavanje ‘lažnih’ referenduma u regijama Ukrajine koje je okupirala Rusija. Pozvali su sve države da odbace ono što su nazvali “jasnim ruskim pokušajima teritorijalnog osvajanja”.

“Lažni referendumi u Donjecku, Luganjsku, Zaporožju, i rehgiji Herson u Ukrajini nemaju legitimitet i bit će očito kršenje Povelje Ujedinjenih nacija”, napisali su iz NATO-a u izjavi.

“NATO saveznici neće priznati njihove nelegalne i nelegitimne aneksije. Ove teritorije su ukrajinske”, dodali su.

Takozvani referendumi o pridruživanju Rusiji trebali bi se održati od petka do utorka u nekoliko velikih regija u istočnoj i južnoj Ukrajini, koji čine oko 15% teritorije zemlje.

Planove Moskve da održi hitne referendume u dijelovima Ukrajine osudile su i zapadne zemlje. Referendumi će početi 23. septembra u regijama Lugansk, Herson, Zaporožje i Donjeck.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da Washington “nedvosmisleno” odbija sve takve referendume, dok su njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron upotrijebili riječ “prevara” kako bi opisali planiranu akciju.

Izvor: Reuters

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti