Naša stranka optužuje: Federalna vlast spržila 233 miliona KM u nepostojećem Bloku 7 TE Tuzla

0

Iz opozicione Naše stranke su poručili da je federalna vlast, kako su saopćili, spržila 233 miliona KM u nepostojećem Bloku 7 Termoelektrane Tuzla.

Napomenuli su da su njeni entitetski zastupnici bili jedini koji nisu prije dvije godine podržali potpisivanje ugovora o gradnji ovog energetskog postrojenja. Kako su naveli, sada je ugovor pred raskidom.

“Vlada je parlamentu uputila Informaciju o aktuelnoj situaciji na realizaciji ugovora na uvid te eventualne prijedloge rješenja. Kolegij parlamenta odbio je da uvrsti tu informaciju na dnevni red sljedeće sjednice”, istakli su i naglasili da je jedina za uvrštavanje na dnevni red bila predsjednica Kluba Naše stranke Sabina Ćudić.

Stava su da Parlament Federacije mora preuzeti odgovornost za odluke koje donosi, a jedna od njih je i pomenuti ugovor.

“Radi se o ugovoru vrijednom milijardu i 763 miliona KM. To je novac poreskih obveznika koje su njihovi predstavnici bili olako spremni potrošiti, a sada, kad je projekat u krizi, nisu spremni da taj novac brane. Naša stranka je od početka bila protiv ugovora s kineskim konzorcijem Gezhouba. Razlozi su bili problematičan 15-godišnji historijat projekta, elaboracija Evropske energetske zajednice o štetnosti projekta, kršenje zakona Evropske unije i sumnja u objektivnu procjenu vrijednosti projekta”, podsjetili su.

Tvrdi da federalni premijer Fadil Novalić (SDA) odbija informisati građane o implementaciji ugovora.

“Pretpostavljali smo da projekt neće moći biti realizovan kao i da će njegovu realizaciju ometati geopolitičke okolnosti. Sad je sasvim jasno da one itekako imaju veze s budućnošću Bloka 7 jer je ugovor doveden u pitanje nakon što je američka firma General Electric, kao jedan od glavnih podizvođača radova, prekinula saradnju s kineskim konzorcijem. Novalić odbija izvijestiti građane Federacije da od implementacije ovog Ugovora, na čiju štetnost smo upozoravali, nema ništa a samim tim ni od izgradnje Bloka 7”, ocijenili su u Našoj stranci.

Insistiraju na tome da javnost mora biti informisana o ovom projektu.

“Smatramo stoga da se informacije Vlade Federacije i Elektroprivrede Bosne i Hercegovine moraju naći na sjednici parlamenta kako bismo i mi kao predstavnici građana, ali i sami građani bili upućeni u daljnje postupanje u vezi s ugovorom. Pogotovo u vezi s 233 miliona KM dosad utrošenih u projekt”, naglasili su.

Kako su saopćili iz Naše stranke, jedan dio je dat kao avans izvođaču, a jedan dio tog novca je utrošen za pripremu terena za izgradnju.

“Njegov povrat traži međunarodnu arbitražu koja bi trajala godinama s krajnje neizvjesnim ishodom. To nije iznenađujuće s obzirom na dosad nestale milione na nerealizovanim projektima”. zaključili su u Našoj stranci.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here