01.03.2024.
HomeNovostiNarod mu gladuje, a Vučić bi da ratuje: Srbija izdvaja još skoro...

Narod mu gladuje, a Vučić bi da ratuje: Srbija izdvaja još skoro 740 miliona eura za vojnu opremu

Srbija će ove godine potrošiti blizu 740 miliona eura za nabavku vojne opreme, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u subotu na konferenciji za medije u prostorijama Vojnobezbjednosne agencije (VBA).

Vučić je to izjavio u kontekstu odluke Sjedinjenih Država da prodaju Oružanim snagama Kosova protutenkovske rakete Javelin.

Fabrike namjenske industrije

– Srbija trenutno ima 186 miliona eura slobodnih sredstava koje ćemo odmah potrošiti na kupovinu oruđa i oružja iz domaćih fabrika namjenske industrije – rekao je Vučić, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako je rekao, tokom ove godine bit će spremna još dva paketa sa 150 miliona i 400 miliona evra za dodatno opremanje i naoružavanje Vojske Srbije. Taj novac je izdvojen mimo 360 miliona eura sredstava izdvojenih u Budžetu Srbije za dodatno naoružavanje, rekao je Vučić.

– Kad sve ovo saberete, vidjet ćete da će ovo biti godina u kojoj ćemo se najbolje, najbrže i najsnažnije opremati – rekao je Vučić.

Srbija će, dodao je, uzeti dodatnih osam samohodnih haubica “Nora”, 81 oklopno vozilo “Miloš”, 26 borbenih vozila pješadije, 30 kupola za borbeno vozilo “Lazar”.

– Sva ova oprema i vozila bi trebalo da stignu do 2026. godine – rekao je Vučić.

Komentirajući odluku SAD da Kosovu prodaju 246 projektila američke proizvodnje za uništavanje tenkova, kao i prateću opremu, Vučić je rekao da je taj potez suprotan Rezoluciji 1244 koja, kako je rekao, ne predviđa da Kosovo ima vojsku.

– Prema Rezoluciji 1244 ne smiju da postoje nikakve grupe naoružanih kosovskih Albanaca, a oni im napraviše vojsku i nastavljaju da je prave. Jesmo li dovoljno jaki kao Amerika, Engleska, Njemačka, Turska – nismo. Ali možemo da ukažemo cijelom svijetu da time na brutalan način krše međunarodne pravne norme – rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je prethodno 11. januara okarakterisao kao “veliko razočaranje” objavu SAD da su odobrile Prištini da kupi američki sistem Javelin, nakon što mu je tu odluku predočio američki ambasador Kristofer Hill (Christopher Hill).

Odgovarajući na pitanje o vanrednoj sjednici Evropskog parlamenta na kojoj bi trebalo da se raspravlja o izborima održanim u Srbiji 17. decembra, Vučić je rekao da ga interesuje jedino sjednica parlamenta Srbije.

– Ne znam ni za kakvu sjednicu Evropskog parlamenta, niti me zanima. Mene zanima sjednica srpskog parlamenta – rekao je Vučić.

Osporavanje opozicije

Srpska napredna stranka (SNS), čiji je funkcioner Aleksandar Vučić, je na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima zabilježila pobjedu, što osporava dio opozicije, tvrdeći da su izbori pokradeni.

SNS to negira, uz ocjenu da su ovo bili izbori sa najmanje nepravilnosti do sada.

Klement Grošelj, evropski zastupnik iz grupe liberala, izjavio je za RSE 12. januara da Evropska narodna partija (EPP) stoji na putu zahtjevima drugih poslaničkih grupa u Evropskom parlamentu (EP) da se pod krovom te institucije održi vanredna rasprava o izborima u Srbiji.

Srpska Napredna Stranka (SNS) je pridružena članica EPP-a.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti