Napuštanje broda koji tone: I Skaka iskače iz SDA

0

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka podnio je ostavku na mjesto člana Izvršnog odbora Stranke demokratske akcije Kantona Sarajevo i članova Kadrovske komisije Kantonalnog odbora SDA Sarajevo. Isto je učinio i predsjednik Općinskog odbora SDA Centar Jasmin Terović.

U pismu upućenom još uvijek aktuelnom predsjedniku KO SDA Sarajevo Fikretu Prevljaku, Terović i Skaka podsjećaju na loše rezultate lokalnih izbora, činjenicu da će SDA biti opozicija u većini općinskih vijeća te da je koalicioni kapacitet partije nedovoljan.

Dodaje se kako zbog bolnih promjena koje SDA mora proći ostavka u ovom momentu predstavlja odgovoran i moralan čin.
Ostavkama također pozivaju i ostale visokopozicionirane članove na odgovornost, a kako bi osigurali da se ovako loši rezultati SDA više nikada ne ponove.

Prema rezultatima lokalnih izboram, SDA je zadržala samo jednog gradskog načelnika, Semira Efendića u Novom Gradu, a većinu u svim vijećima gradskih općina čine stranke Četvorke.

SDA je ostala jaka u Hadžićima, Trnovu i Vogošći.

Prethodno je, prije dva dana ostavku na sve stranačke funkcije podnio još uvijek aktuelni načelnik sarajevske Općine Centar Nedžad Ajnadžić.

Uz napomenu da to ne znači da napušta SDA, Ajnadžić je pojasnio kako su glavni razlog za podnošenje ostavke na stranačke funkcije loši rezultati na izborima.