18.04.2024.
HomeNovostiNakon četničkog divljanja pred njenom kućom - Fata Orlović primljena u bolnici

Nakon četničkog divljanja pred njenom kućom – Fata Orlović primljena u bolnici

Fata Orlović je zbog pogoršanog zdravstvenog stanja hospitalizirana u Klinici za plućne bolesti UKC-a Tuzla.

Kako je potvrdila glasnogovornica UKC-a Ersija Aščerić-Mujedinović, Fata Orlović je primljena u bolnicu zbog problema sa plućima, koje je imala i ranije.

“Trenutno je u toku dijagnostika i praćenje pacijentice. Tako da trenutno nemamo više informacija u vezi s njenim zdravstvenim stanjem”, kazala je Ersija Aščerić-Mujedinović.

Kako nezvanično saznaje Tuzlanski.ba, Fata Orlović u protekle dvije noći nakon što je u njenom dvorištu u Konjević-Polju srušena nelagalno izgrađena crkva, bila je izložena provokacijama.

“Više pijanih osoba dolazilo je pred kuću Fate Orlović, pjevali su četničke pjesme i ljubili zemlju gdje je bila srušena crkva”, kazao je izvor za Tuzlanski.ba, koji je dodao da je Fatu Orović sve ovo potreslo, zbog čega joj se zdravstveno stanje dodatno narušilo.

Također, kćerke Fate Orlović nakon provokacija bilo je strah prenoćiti u njenoj kući u Konjević-Polju.

Borba nane Fate Orlović za uklanjanje pravoslavne crkve, koja je izgrađena u njenom dvorištu tokom rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu početkom devedesetih godina, dok su ona i preživjeli članovi porodice bili u izbjeglištvu, trajala je dvije decenije.

Uklanjanje bespravno sagrađenog objekta pravoslavne crkve počelo je nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu 1. oktobra 2019. kojom je naloženo državi Bosni i Hercegovini da ispoštuje ranije odluke o uklanjanju crkve – odluke CRPC-a iz 1999. godine i Ministarstva za izbjeglice iz 2001. godine.

Evropski sud utvrdio je kako je propust vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnosioca predstavke, a za koji Vlada bh. entiteta Republika Srpska nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu. Apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu podnijela je Fata Orlović i još 13 članova njene porodice 2018. godine.

Iimovina Fate Orlović i njene porodice vraćena je nakon završetka rata u BiH, ali nelegalno sagrađena pravoslavna crkva u njenom dvorištu je ostala. Fata Orlović je pokrenula sudski postupak 2000. godine pred sudovima u BiH, koji je završio apelacijom i presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u njenu i u korist ostalih 13 apelanata.

Fata Orlović je tokom rata u BiH izgubila supruga, kao i veliki broj članove porodice. U proteklih 20 godina borbe za izmještanje bespravno sagrađene crkve iz njenog dvorišta, Fata Orlović je mnogo toga preživjela – napade, prijetnje, optužnice.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti