20.06.2024.
HomeLifestyleNamirnice koje ubrzavaju uspavanu probavu..

Namirnice koje ubrzavaju uspavanu probavu..

Zdrava probava i redovita stolica rezultat su uravnotežene prehrane te redovne fizičke aktivnosti. Mnogi su iz razumljivih razloga smanjili fizičku aktivnost u posljednje vriijeme, zbog čega je možda moglo doći i do zatvora.

Da biste to spriječili te poboljšali uspavanu probavu, na jelovnik stavite sljedeće namirnice:

1. Zeleno lisnato povrće
Jedite zeleno lisnato povrće poput kelja, špinata, zelene salate, blitve i rikule jer ono obiluje prehrambenim vlaknima koja potiču pravilan rad probave. Za redovitu stolicu posebno su važna netopiva vlakna koja prolaze kroz probavni sustav gotovo nepromijenjena, ali koja potpomažu čišćenje crijeva.

2. Mahunarke

Nemojte zaboraviti ni na grah, koji također obiluje prehrambenim vlaknima, ali i važnim mineralima poput kalija i magnezija. Mnogi izbjegavaju jesti grah jer se boje nadutosti koja slijedi nakon konzumacije te mahunarke. Želite li smanjiti nadutost, namočite suhi grah večer prije kuhanja i samostalno ga termički obradite. Na probavu će dobro djelovati i druge mahunarke poput graška, slanutka, boba ili leće.

3. Kupusnjače
Želite li pravilan rad probave, na jelovnik uvrstite kupusnjače ili krstašice. Ta biljna porodica raširena je po svim naseljenim kontinentima i sastavni je dio mnogih internacionalnih kuhinja – uključujući i hrvatsku. U krstašice ubrajamo kupus, brokulu, cvjetaču, korabu, prokulicu i slično povrće.

4. Cjelovite žitarice
Uspanu probavu razbudit će obrok koji sadrži i cjelovite žitarice poput zobi ili smeđe riže. Cjelovite žitarice prepune su prehrambenih vlakana, kao i mekinje koje se dobivaju iz vanjske ljuske zrna pšenice. S druge strane, izbjegavajte industrijski procesiranu hranu od bijelog brašna jer ona ima suprotan učinak na probavni sustav.

5. Probiotici
Važnu ulogu u zdravlju probavnog sustava imaju i probiotici. Te dobre bakterije uravnotežuju crijevu floru, a najčešće ih nalazimo u mliječnim proizvodima poput jogurta, kefira i acidofilnog mlijeka, ali i u hrani poput kiselog kupusa ili tempeha.

6. Voće bogato prehrambenim vlaknima
Svježe voće izvor je vrijednih vitamina i minerala, ali i prehrambenih vlakana. Na rad probavnog sustava pozivno djeluju jabuke, kruške, šljive, breskve i bobičasto voće, ali i orašasti plodovi poput badema, oraha, pistacija i kikirikija.

7. Tople tekućine
Istraživanja su pokazala da jutarnja kava ili čaj uvelike doprinosi pravilnom radu probavnog sustava. No za to nije osobito zaslužan kofein niti tein. Naprotiv, isti učinak imat ćete ako i popijete čašu tople vode s malo iscijeđenog limuna.

Započnite dan toplim napitkom jer tople tekućine pomažu kod pokretanja probavnog sustava. Štoviše, tijekom dana popijte 8 do 10 čaša vode jer dehidracija također može usporiti rad probavnog sustava.

 

 

 

zadovoljna.hr

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti