24.05.2024.
HomeLifestyleNamirnice koje imaju više kalija od banane

Namirnice koje imaju više kalija od banane

 

Kalij je mineralna sol koja održava ravnotežu pH razine u tjelesnim tekućinama i od njega ovise brojne tjelesne funkcije. Manjak ovog minerala može dovesti do cijelog niza zdravstvenih problema. Svako fizičko iscrpljivanje slabi elektrolitsku vezu u organizmu pa se zato svima koji se bave sportom preporučuje konzumiranje namirnica bogatih kalijem. Neki od simptoma nedostatka kalija su bol u mišićima, konstantan umor i srčana aritmija. Moždani udar najčešći je uzrok invalidnosti i drugi uzrok smrtnosti. Voće i povrće bogato kalijem smanjuje rizik od nastanka moždanog udara.

Bundeva

Ovo povrće definitivno sadrži više kalija od banane. Jedna šalica bundeve sadrži 582 miligrama kalija, u usporedbi s 420 miligrama koliko ima šalica banana. šalicom banane 420 miligrama u banani. Preporučeni dnevni unos kalija za odraslu osobu iznosi 4700 miligrama (odnosno 4,7 grama) na dan.

Soja

Soja je jedna od namirnica koja sadrži najveće količine kalija, šalica sadrži 676 mg ovog dragocjenog minerala. Osim soje koja je izvrstan izvor biljnih bjelančevina, tu je i grašak.

Krumpir i batat

Batat sadrži 438 mg kalija,a krumpir čak 950 mg. I krumpir i batat sadrže visoke doze vitamina A.

Blitva

Jedna šalica kuhane blitve ima 961 mg kalija. Prepuna je i vitamina A, C i K, kao i željeza i kalcija. Ubaci ju u jutarnji omlet s lukom i rajčicama i ne brini se za kalij.

Cikla

Šalica kuhane i narezane cikle ima čak 655 mg kalija, a kao bonus dobit ćeš i dragocjena vlakna, folnu kiselinu, fosfor, vitamin C, željezo i vitamin B6.

Bijeli i crni grah

Crni grah osim što je odličan izvor vlakana i proteina, koji su idealni za održavanje sitosti, pun je i kalija i to čak 793 mg u jednoj šalici. Bijeli grah je daleko najbolji izvor kalija na ovom popisu u samo jednoj šalici ova namirnica ima vrtoglavih 1190 mg kalija što iznosi jednu četvrtinu od ukupnog preporučenog dnevnog unosa. Ono što je još impresivno u njegovom sastavu je i 20 grama proteina te 13 grama vlakana u samo jednoj šalici.

Umak od rajčice

Mnogi ne bi ni pomislili da je umak od rajčice jedna od namirnica s visokim udjelom kalija, ali jedna šalica sadrži 905 mg kalija.

 

 

miss7zdrava.24sata.hr

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti