Nakon rudara, i metalci na sarajevskim ulicama

0

U Sarajevu je danas počela mirna šetnja predstavnika Saveza samostalnih sindikata BiH.

Oko 60 predstavnika se okupilo ispred Doma sindikata.

Nakon polaganja cvijeća, krenuli su prema Vladi FBiH.

Predsjednik SSS BiH Selvedin Šatorović svim građanima je čestitao praznik rada i zaželio da svaki naredni bude uspješniji.

– Već godinama vodimo kampanju o propisu minimalne plaće. Vlada FBiH je preuzela na sebe tu obavezu i već godine tu obavezu nisu ispunili. Zbog toga smo se obratili zakonodavnom tijelu, odnosno predstavnicima u oba doma, ljudima koji su direktno birani. Oni će za godinu i po ponovo tražiti glas uz obećanje da će se boriti za prava građana. Tada kada njima bude najviše potrebno postavit ćemo pitanje “šta su uradili kako bi nam bilo bolje – rekao je Šatorović.

Naglasio je da nema realizacije priče kako se želi pomoći realnom sektoru.

– Vise od 80 posto radnika u realnom sektoru nije pokriveno kolektivnim ugovorom. Rezultat je da oko 90.000 radnika prima plaću od 450 KM, a oko 260.000 radnika do 650 KM – kaže Šatorović.

Dodaje da se pokazalo da ima sredstava da minimalna plaća bude 1.000 KM, samo ih treba pravilno preusmjeriti.

– Gospodo političari, počnite raditi konkretne stvari za radnike sa najnižim primanjima i prestanite im deklarativno davati podršku. Postoji puno mogućnosti i priča od 1.000 KM neće biti nedostižna. Moram napomenuti da se iznos minimalne plaće odnosi na puno radno vrijeme. Tu nije uključeno prekovremeno radno vrijeme, noćni rad i slično – zaključio je Šatorović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here