16.06.2024.
HomeSvijetNakon poraza na europskim izborima od krajnje desničarske stranke Marine Le Pen,...

Nakon poraza na europskim izborima od krajnje desničarske stranke Marine Le Pen, Makron raspušta francuski Parlament i raspsisuje izbore

Predsjednik Emmanuel Macron rekao je da raspušta parlament i poziva na nove izbore nakon fijaska na europskim izborima. Sazvao je parlamentarne izbore koji će se održati 30. lipnja i 7. srpnja.

– Odlučio sam vam vratiti mogućnost da preko parlamentarnih izbora odlučite o našoj budućnosti. Stoga raspuštam Narodnu skupštinu, rekao je Macron i dodao kako se ne može praviti da se fijasko na EU izborima nije dogodio.

Ubrzo se oglasila i čelnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen koja je pozdravila Macronovu odluku da raspiše prijevremene izbore.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron doživio je u nedjelju težak poraz na europskim izborima od čelnice krajnje desnice Marine Le Pen kojoj pobjeda povećava šanse na predsjedničkim izborima 2027.

Stranka Le Pen osvaja oko 32 posto glasova, deset više nego na prethodnim europskim izborima 2019. i 17 posto više od Macronove stranke, pokazuju izlazne ankete. Socijalisti dobivaju 14 posto.

Le Pen i njezin vodeći kandidat, sve popularniji 28-godišnji Jordan Bardella vide europske izbore kao referendum o Macronovoj vlasti koju obilježavaju problemi s imigracijom i kriminalom te dvogodišnjom inflacijskom krizom.

Uspjeh Le Pen oslabit će Macronovu vladavinu tri godine prije isteka njegova drugog i zadnjeg mandata.

Preračunato u mandate, Nacionalno okupljanje Marine Le Pen ih dobiva 31, Macronova Renesansa 14, a Socijalisti 13.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti