20.05.2024.
HomeNovostiNakon jučerašnje presude: Zukić najavljuje žalbu, Sarajlić tužbu zbog političke diskreditacije

Nakon jučerašnje presude: Zukić najavljuje žalbu, Sarajlić tužbu zbog političke diskreditacije

Nakon pet godina suđenja, Općinski sud Sarajevo izrekao je prvostepenu presudu Amiru Zukiću, Esedu Džananoviću, Safetu Bibiću, Senadu Traki i Ramizu Karavdiću, koji su proglašeni krivim zbog nezakonitog posredovanja pri zapošljavanju u javnim preduzećima. Nedžad Trako i Asim Sarajlić oslobođeni su optužbi. U presudi je navedeno da su osuđeni organizovali grupu radi nezakonitog zapošljavanja i pritom uzimali veće sume novca.

Modus operandi bio je isti tokom svakog nezakonitog posredovanja. Bivši generalni sekretar i funkcioner SDA Amir Zukić i ostali, također stranački povezani, nakon saznanja da su u javnim preduzećima upražnjena radna mjesta, pronalazili su osobe spremne platiti za to radno mjesto. Zukić i Bibić preko Trake i Karavdića pronalazili su osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje u elektrodistribucijama u Zenici, Tuzli i Bihaću, a potom su koristili utjecaj preko Džananovića, koji je u svojstvu izvršnog direktora u Elektroprivredi BiH proglašen krivim za zloupotrebu položaja i osuđen je na tri godine zatvora, koliko je dobio i Zukić, čija odbrana najavljuje žalbu.

“Imam dojam da je sud podlegao političkom pritisku, jer smo mi dali dokaze – ali moram sačekati otparavak presude. Čak bi i porodica Zukićeva, supruga i maloljetno dijete, bili su izloženi pritiscima paralelnog policijsko-obavještajnog aparata”, tvrdi advokat Mehmed Žilić

Drugi visokopozicionirani zvaničnik SDA Asim Sarajlić ovom presudom oslobođen je svih optužbi, zbog, kako je u presudi navela sutkinja Tanja Curović, nedostatka opisa bitnih dijelova krivičnog djela. Sarajlić nije prisustvovao ročištu, a odbrana najavljuje da će nakon okončanja postupka pokrenuti tužbu zbog njegove političke diskreditacije. Inače, Sarajlić je ovom presudom oslobođen krivice za isto djelo za koje je ranije prvostepeno osuđen na godinu zatvora Mirsad Kukić, također bivši funkcioner SDA. A sva trojica su odnedavno i na američkoj crnoj listi, upravo zbog korupcije.

“Poslije 5-6 godina mučenja Asima Sarajalića, mislim da smo mu dužni izvinjenje, njemu i njegovoj porodici. Toliko smo čuli nesuvislih i nepristojnih komentara zadnjih 5 godina na računa Asima Sarajlića, koji je postao sinonim za korupciju. Sad bit će vjerovatno komenatar da je kriv zato što je oslobođen”, kaže advokat Fahrudin Ibrišimović.

Po više tačaka optužnice oslobođen je Nedžad Trako, a najveću kaznu, 6 godina zatvora, dobio je Safet Bibić, bivši član BPS, a glavni tehničar na KCUS-u, te član ili predsjedavajući više upravnih i nadzornih odbora. On je proglašen krivim i za nezakonita posredovanja u zapošljavanju u Opću bolnicu u Sarajevu, kao i preduzeće Pokop, te Dom zdravlja Sarajevo. Kao protivuslugu traženo je od 11 do 20 hiljada maraka, a sud je utvrdio i da je Bibić zadržavao novac za sebe, te je naložio da mu se oduzme oko 80.000 maraka protivpravno stečene imovinske koristi.

federalna.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti