Nakon Bajdenove posjete Saudijci pristali utrostručiti proizvodnju nafte

0

Saudijska Arabija je pristala povećati svoju proizvodnju nafte nakon sastanka princa Muhameda bin Salmana i predsjednika SAD-a Joea Bidena.

Prema prvim informacijama, bin Salman je pristao da Saudijska Arabija poveća proizvodnji za oko četiri miliona barela nafte dnevno na ukupno 13 miliona barela.

Važnost Saudijske Arabije kao proizvođača nafte porasla je nakon ruske invazije na Ukrajinu i sankcija koje su uvedene.

Suprotno očekivanju, Saudijska Arabija udvostručila je u drugom kvartalu ove godine uvoz loživog ulja iz Rusije kako bi zadovoljila povećane potrebe svojih elektrana za gorivom, utvrdila je agencija Reuters.

To je porast od 320 hiljada tona u odnosu na isto razdoblje prije godine dana – navodi agencija, napominjući da je Rusija, kako bi osigurala dotok novca, prodavala naftu uz veliki popust od oko 30 posto. Saudijska Arabija je to iskoristila i umjesto vlastite nafte, počela koristiti jeftiniju naftu iz uvoza.

Saudijska Arabija, podsjeća Reuters, najveći je svjetski izvoznik nafte koji se u ljetnim mjesecima na unutrašnjem planu suočava s povećanjem potražnje za hlađenjem, odnosno pojačanim potrebama za električnom energijom za klima uređaje.

Podsjećajući na višemjesečne pokušaje SAD-a i saveznika da rusku vojnu moć u Ukrajini oslabi zavođenjem sankcija i smanjenjem prihoda koje Moskva ima od prodaje nafte i plina u svijetu, Reuters zaključuje kako ‘povećana prodaja loživog ulja iz Rusije Saudijskoj Arabiji pokazuje izazov s kojim se američki predsjednik Joe Biden suočava dok njegova administracija nastoji izolirati Rusiju i smanjiti njene prihode od izvoza energije‘.

Dok su mnoge zemlje zabranile ili obeshrabrile kupnju iz Rusije, primjećuje agencija, Kina, Indija i nekoliko afričkih i bliskoistočnih zemalja povećale su uvoz.

Joe Biden je u petak bio u posjetu Saudijskoj Arabiji i očekivalo se da će tražiti povećanje opskrbe kraljevstva naftom na globalnim tržištima kako bi pomogao u snižavanju cijena nafte koje su pogoršale inflaciju diljem svijeta.