27.05.2024.
HomeNovostiNakon akcije u Olovu i Kladnju, SIPA uhapsila još jednu osobu u...

Nakon akcije u Olovu i Kladnju, SIPA uhapsila još jednu osobu u Tuzli: Dovode se u vezu sa terorističkim napadom na Policijsku stanicu u Bugojnu

Još jedna osoba je uhapšena u sklopu akcije koju su pripadnici SIPA izveli jučer u saradnji sa policijskim službenicima MUP-ova ZDK-a i TK-a u Olovu i Kladnju, prilikom koje su privedene tri osobe, a zbog sumnje da su počinile krivična djela neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, saznaje Oslobođenje iz izvora bliskih istrazi.

– Osumnjičeni je sinoć uhapšen na području Tuzle i danas je predat Tužilaštvu, kazao nam je naš izvor te istakao da se privedeni dovode u vezu i sa terorističkim napadom na Policijsku stanicu u Bugojnu u junu 2010. godine.

Zvaničnu potvrdu ove informarmacije zasad nismo uspjeli dobiti.

Iz SIPA je jučer, podsjećamo, saopćeno da su po naredbama Suda BiH pterteseni objekti i pokretne stvari kao i osobe na četiri lokacije u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantona, te da su tom prilikom oduzeti lovačka puška sa optikom, kumulativna ručna bomba, šest ručnih bombi M75, ručni raketni bacač, municija kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, uhapšeni su predati u dalju nadležnost Tužilaštvu BiH.

Iz ove pravosudne institucije su naveli da su u okviru istražnih i operativnih aktivnosti, prikupljene su informacije i dokazi da su osobe koje su se ranije dovodile u vezu sa radikaliziranim osobama, pribavile određenu količinu oružja i eksploziva, čija nabava i držanje građanima uopće nije dozvoljena, sa namjerom da sredstva prokrijumčare u zemlje Europske unije, gdje bi bila korištena za izvršenje kriminogenih aktivnosti.

– Dalje aktivnosti provodit će se po nalogu tužitelja iz Odsjeka za terorizam, koji vodi i koordinira akciju, naveli su iz Tužilaštva BiH uz napomenu da “u ovom trenutku, u interesu istrage, više informacija ne mogu davati”.

Nakon petogodišnjeg sudskog postupka, podsjećamo, Haris Čaušević, optuženi za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu, u kojem je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, 2015. godine je pravomoćno osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 35 godina. Optuženi u istom predmetu Naser Palislamović oslobođen po svim tačkama optužnice jer nije dokazano da je planirao i počinio navedeno djelo.

U terorističkom napadu koji je izveden 27. juna 2010. teško je povrijeđena policajka Edina Hindić, a lakše povrede je zadobilo pet njihovih kolega.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti