21.07.2024.
HomeLifestyleNajzdravija ljetna namirnica, puna vitamina i minerala....

Najzdravija ljetna namirnica, puna vitamina i minerala….

Tikvica je jedna od najzahvalnijih ljetnih namirnica jer je možemo pripremiti na sto načina, hranjiva je i puna brojnih minerala i vitamina, a dostupna je tokom čitave ljetne sezone.

Tikvice su jedna od najboljih namirnica ukoliko ste na dijeti i želite da održite vitku figuru. U 100 grama sirovih tikvica nalazi se samo 16 kalorija, a bogate su vitaminima i vlaknima odnosno manganom i vitaminom C pa su vrlo dobar izvor magnezijuma, vitamina A, kalijuma, prehrambenih vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2, stoga je idealna ukoliko ste na dijeti i želite održati vitku gifuru.

Zbog dijetalnih vlakana, ali i vitamina i minerala koje sadrže, tikvice pospješuju izbacivanje vode i štetnih tvari iz tijela, ali i povoljno utječu na probavu i pomažu vam da održite vitku liniju.

Rashladite se tikvicama

Ovo povrće je, kao i paradajz, krastavci i paprika, prepuno vode, pa bi trebalo da ga jedete u što većim količinama tokom ljetne sezone jer će vas brzo i lako zasititi, ali i pomoći vam da se rashladite i lakše podnesete ljetne vrućine.

Čuvaju zdravlje oka

Budući da su tikvice bogat izvor vitamina C, te da sadrže više od trećine preporučene dnevne količine, one blagotvorno djeluju na zdravlje očiju jer ovaj antioksidans štiti oči od oksidativnog oštećenja koje uzrokuje bolesti.

Štite od raka

Upravo zahvaljujući vitaminu C, ali i beta-karotenu koji sadrži, tikvice štite od raka, a novija istraživanja su utvrdila da fitonutrijenti u soku tikvica imaju antikancerogena svojstva jer sprečavaju mutaciju ćelija.

Štiti kardiovaskularni sistem

Jedenjem tikvica smanjujete rizik od srčanog udara, ali i pomažtee tijelu u obrani od virusnih infekcija, a i smanjuju kolesterol.

Pospješuju rad probave

Nutrijenti koje sadrži tikvica blagotvorno djeluju i na zdravlje probavnog sistema. Visok unos prehrambenih vlakana pozitivno utiče na pražnjenje crijeva, a samim tim i uklanjanje toksina iz organizma, dok, prema nekim studijama, folna kiselina, vitamin C i beta-karoten pružaju zaštitu ćelijama crijeva od spojeva koji su potencijalni kancerogeni.

Čuvaju zdravlje prostate

Ekstrakt dobiven iz tikvice, pokazao se blagotvoran i za ublažavanje simptoma benigne hiperplazije prostate, stanja koje nerijetko zahvaća muškarce iznad 60 godina, a koje uzrokuje bolno i otežano mokrenje. Ovaj blagotvorni učinak tikvica pojačava se u kombinaciji s drugim povrćem.

Ublažava upale i smanjuje rizik od gihta

Ovo bolno stanje uzrokuje prekomjerna količina mokraćne kiseline u organizmu. Tikvice obiluju omega-3 masnim kiselinama i karotenima, koji posjeduju protivupalna svojstva. Antioksidansi vitamin C i beta-karoten su, osim u prevenciji gihta, djelotvorni i kod liječenja astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Uz to, ikvice se mogu koristiti i kao oblog za ublažavanje bolova.

Protiv dijabetesa i stresa

Jela od tikvica su poželjna u svakodnevnoj prehrani, jer ovo povrće sadrži i pektin koji preventivno djeluje protiv dijabetesa i reguliše nivo insulina u krvi. Pored toga, ova namirnica je bogat izvor vitamina B-kompleksa, ali i već pomenutog magnezijuma i folne kiseline, koje sve zajedno čuvaju nervni sistem, ali i pomažu u borbi protiv stresa.

 

 

 

 

 

dnevno.hr

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti