Najnoviji udarac za Putina: Kina prekinula investicije u Rusiju

0

Kina već mjesecima nije financirala nove infrastrukturne projekte u Rusiji jer je Peking zaokupljen sprečavanjem financijske krize u Kini.

Financiranja i ulaganja kroz projekte u sklopu kineskog globalnog plana Belt and Road Initative (BRI) smanjila su se na 28,4 milijarde dolara u prvih šest mjeseci 2022. godine, oko milijardu dolara manje u odnosu na 29,4 milijarde potrošenih u istom razdoblju prošle godine, navodi izvještaj sa šangajskog sveučilišta Fudan.

U tom razdoblju nije bilo nikakvih novih izdvajanja za projekte u Rusiji, Šri Lanki ili Egiptu, zemljama koje su prije bile ključne primateljice kineskih ulaganja. Izostanak aktivnosti u Rusiji sugerira da kineske tvrtke možda strahuju da ne postanu žrtve sekundarnih sankcija uvedenih protiv Moskve zbog invazije na Ukrajinu, unatoč tome što su Rusija i Kina netom uoči rata inzistirali kako njihovo prijateljstvo “nema granica.”

BRI je plan za brojne infrastrukturne projekte koji je Kina službeno usvojila 2013. u pokušaju da proširi kineski utjecaj u Aziji, Africi, Južnoj Americi i u nekim dijelovima istočne Europe. U sklopu toga, Kina je do danas uložila gotovo bilijun dolara u razne projekte u zemljama u razvoju, čime je tamo stvorila poslove za svoje tvrtke i često puta osigurala uporišta u strateški važnim zemljama.

Ali nakon 2017. godine kineske investicije su u padu, kao posljedica sve strože kontrole kapitala u samoj Kini, kao i kontroverzi oko nekih projekata koji su naišli na poteškoće. Kineska ulaganja u elektrane na ugljen su zastala, što je eliminiralo jedan od zadnjih velikih izvora financiranja za tu vrstu goriva. Autori izvještaja kažu da je više od polovice projekata za izgradnju elektrana na ugljen u sklopu BRI plana sada stavljeno na čekanje, prenosi Telegraph.

Usporavanje kineskih ulaganja je postalo izraženije i kao posljedica pandemije, koja je mnoge zemlje dovela do problema s otplatom rata za kredite kineskim bankama kojima su plaćeni BRI projekti. Jedna od njih je i Šri Lanka, gdje je zbog eksplozivnog rasta inflacije pala vlada. Ukupna kineska potrošnja na BRI smanjila se za 40% u usporedbi s prvom polovicom 2019. godine.

U zadnjih 6 mjeseci, Peking je uložio gotovo 11,8 milijardi dolara u investicije i 16,5 milijardi dolara u građevinske ugovore u sklopu BRI projekata. Energija i transport su sektori koji su dobili najveći dio novca, oko 73% svega što je ugovoreno od siječnja do lipnja 2022.

Saudijska Arabija je dobila oko 5,5 milijardi dolara novih sredstava, dok je Irak dobio oko 1,5 milijardi dolara. Rusija je od pokretanja programa 2013. druga najveća primateljica investicija vezanih za energetski sektor. Autori izvještaja kažu da će se kineska ulaganja u inozemstvo kroz BRI program najvjerojatnije nastaviti usporavati i u drugom dijelu ove godine, ponajviše zbog zbog rata u Ukrajini, strogih lockdown propisa u Kini te globalne neizvjesnosti oko Covida-19.