Najmanje 17 osoba je umrlo, a 56 je u bolnici nakon konzumacije “začinjenog” kokaina

0

Najmanje je 17 osoba umrlo, a 56 je primljeno u bolnice u predgrađu Buenos Airesa nakon masovnog otrovanja onečišćenim kokainom, saopćile su vlasti.

Prvobitni podaci o 12 umrlih i o pedesetak hospitaliziranih popeli su se tokom večeri na 17 umrlih i 56 hospitaliziranih koji su raspoređeni u osam bolnica na području grada i okolice, potvrdio je za AFP glasnogovornik pokrajinske vlade Buenos Airesa.

“Svi koji su nabavili drogu u zadnja 24 sata moraju je baciti”, upozorio je ministar sigurnosti pokrajine Buenos Airesa Sergio Berni na televizijskoj mreži Telefe. Dodao je da vlasti “pokušavaju locirati otrovnu tvar kako bi je povukli iz opticaja”.

Policija je provela akcije u radničkom predgrađu Tres de Febrero, sjeverozapadno od glavnog grada, u kojima je uhapsila desetak osoba, izvijestio je pokrajinski ministar koji je izašao na teren.Policija je provela akcije u radničkom predgrađu Tres de Febrero, sjeverozapadno od glavnog grada, u kojima je uhapsila desetak osoba, izvijestio je pokrajinski ministar koji je izašao na teren.

Policija je pritom zaplijenila kokain u vrećicama sličnim onima kakve su opisali članovi porodice žrtava, dodao je Berni. U srijedu navečer droga pomiješana s otrovnim tvarima analizirala se u laboratoriju u Plati.

Uzbuna je oglašena u srijedu ujutro kada je u trima bolnicama u četvrtima Buenos Airesa, Hurlinghamu, Tres de Febreru i San Martinu prijavljeno nekoliko umrlih i hospitaliziranih zbog otrovanja različitog stepena. Nekoliko pacijenata u bolnici reklo je ljekarima da su zajedno konzumirali kokain.

Žrtve, među kojima je više muškaraca u tridesetim i u četrdesetim godinama, doživjele su konvulzivne napade i nagle srčane zastoje, pišu glasila pozivajući se na ljekarske izvještaje. “Postoji važan sastojak koji napada središnji nervni sistem”, istaknuo je Berni.

Istražitelji strahuju da bi broj žrtava mogao rasti jer neki potrošači droge nisu imali vremena ni mogućnosti zatražiti stručnu pomoć.

“Kada kažemo da je kokain loš, to ne znači da je pokvaren ili da mu je istekao rok upotrebe”, nego da je pomiješan s otrovnim tvarima, rekao je Berni za medije u Loma Hermosi.

U Loma Hermosi stanovnici su u srijedu navečer bili posebno bijesni na policiju koja je u pretresu ostavljala za sobom nered i rušila im kućice, rekli su za medije, među kojima je i France Presse.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here