25.07.2024.
HomeSvijetNajmanje 125 mrtvih na stadionu u Indoneziji

Najmanje 125 mrtvih na stadionu u Indoneziji

U ljudskom stampedu na fudbalskom stadionu u regionu Malang u indonezijskoj provinciji Istočna Java poginulo je 125 osoba, izjavio je danas zvaničnik Emil Dardak.

Dardak, koji je nešto ranije izjavio da su poginule najmanje 174 osobe, rekao je da su rezultati provjera u deset bolnica pokazali da je poginulo 125 osoba.

Nesreća se dogodila kada su navijači domaćeg tima, koji je gubio, upali na teren na sinoćnoj utakmici kako bi izrazili negodovanje, a snage reda su ispalile suzavac pokušavajući da kontrolišu situaciju, međutim, to je pokrenulo stampedo i gužvu u kojoj su se ljudi ugušili.

Većina žrtava je stradala u stampedu kada su navijači domaće ekipe Arema FC i rivala Persebaya Surabaya sukobile kasno sinoć nakon što je domaća ekipa poražena rezultatom 3:2.

“Navijači FC Areme upali su na teren, a policija je intervenirala suzavcima, što je izazvalo stampedo“, rekao je on.

Ministar sporta Zainudin Amali rekao je da će vlasti ponovo procijeniti sigurnost na fudbalskim utakmicama i razmotriti mogućnost da ne puštaju gledaoce na utakmice nakon ovog incidenta.

Snimci sa stadiona koji su podijeljeni na društvenim mrežama prikazuju navijače, obučene u crveno i plavo, kako jurišaju na teren i sukobljavaju se sa snagama sigurnosti.

Afinta je rekao da među smrtno stradalim žrtvama ima i policajca.

Indonezijski fudbalski savez (PSSI) otkazao je sve utakmice sljedeće sedmice zbog tragedije i zabranio Arema FC da bude domaćin utakmica do kraja sezone.

federalna.ba/AA

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti