Dunja je najdragocjenija voćka koja obiluje antioksidansima. Odličan je saveznik u borbi protiv slobodnih radikala koji stvaraju karcinom. Dunja se može jesti sirova i to baš na jesen, a mogu se od nje praviti sokovi, džemovi i slatka.
Njena ljekovita svojstva su impresivna, a ovo su neka od njih:
Razgrađuje masne naslage
Dunja sadrži malo kalorija, soli i masnoća, ali dosta vlakana i vitamina C. Zbog toga je odličan izbor za sve koji žele regulišu težinu.
Odlična za kožu
Zbog velike količine antioksidansa dunja doprinosi održavanju zdrave kože. Obarite koštice od dunja i dobićete ljekovitu sluz. Smjesa je odlična za liječenje rana i blagih opekotina.
Pogoduju digestivnom sistemu
Dunje su od pomoći u liječenju čira na želucu, ali i dijareje i problema sa varenjem.
Ubija ćelije raka
Dunja obiluje antioksidansima, korisnim saveznicima u borbi protiv slobodnih radikala, koji mogu uzrokovati karcinom.
Čuva srce i kardiovaskularni sistem, popravlja krvnu sliku
Sadrži pektin koji smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi. Zbog toga je ovo voće odlično za prevenciju zakrčenja arterija. Kalijum u dunji smanjuje krvni pritisak, a na zdravlje srca povoljno utiče i vitamin C. Visok sadržaj gvožđa u dunji sprečava anemiju i utiče povoljno na krvnu sliku.
Plod dunje sadrži antioksidante poput kvercetina, kempferola i rutin. Zbog toga ima protuupalno, antimikrobno, antifungalno, hepatoprotektivno i diuretsko delovanje.
Jača imuni sistem
Vitamin C u dunji pruža organizmu odličnu zaštitu od infekcija i jača imunološki sistem, a dokazano je da povoljno utiče i na respiatorne organe.
still.magazin