23.02.2024.
HomeNovostiNAJAM SKUPLJI OD NOVIH MAŠINA: Rudnik Kreka za iznajmljivanje bagera plaća desetine...

NAJAM SKUPLJI OD NOVIH MAŠINA: Rudnik Kreka za iznajmljivanje bagera plaća desetine miliona maraka!

Tražite siguran i jednostavan način za investiranje, putem kojeg ćete vratiti uloženo već prvim ugovorenim poslom? Evo prijedloga.

Potrebno je samo da kupite jednu radnu mašinu, bager ili rovokopač, cijena novih je 250.000 do 400.000 maraka te da imate konekciju sa Elektroprivredom BiH ili nekim rudnikom.

Evo primjera poslovanja u Rudniku uglja Kreka. Samo za prva tri mjeseca ove godine i to samo sa jednom firmom “Titanik d.o.o. Tuzla” sklopljeni su ugovori o iznamljivanju radnih mašina vrijednosti 1,5 miliona maraka bez PDV-a!  Treba naglasiti da nije riječ o nekim specijalizovanim, teško dostupnim mašinama, nego klasičnim bagerima i rovokopačima.

Titanik iznajmljivanje

izvor: akta.ba

Za taj iznos, prema mišljenju stručnjaka iz rudnika, te cijenama koje se mogu pronaći putem web ponuda, Rudnik Kreka je mogao kupiti najmanje četiri NOVE mašine! Napomenimo, riječ je o samo prva tri mjeseca ove godine i ugovorima samo sa firmom “Titanik”.

bager Njemacka Lübec

Primjera ima još. Firma  “Junuzović-Kopex d.o.o. Lukavac” je u prvom tromjesečju ove godine sklopila jedan ali vrijedan ugovor sa Rudnikom Kreka, pa će iznamljivanje buldožera naplatiti 890.000 maraka!

Ovu javnu nabavku koja nije bila u godišnjem planu, rudnik je pravdao naredbom  Federalnog rudarskog inspektora o potrebi sanacije nestabilnih radnih kosina na površinskim kopovima „Dubrave“ i „Šikulje“.  I za ovo iznajmljivanje bilo je moguće kupiti najmanje dvije NOVE mašine, no za to niko ne haje niti u Elektroprivredi niti u samim rudnicima.

dpuna mehanizacija

Ovo su samo dva ilustrativna primjera i to samo ovogodišnja. Javna je tajna na ovom području da su privatne firme nabavljale mašine isključivo zarad navedenih unosnih poslova. Sudeći prema planu javnih nabavki, do kraja godine biće još miliona na raspolaganju za istu namjenu.

“Pogledajte stavku ‘Iznamljivanje bagera čistača traka’. Ne postoji bager čistač traka, to je običan bager. Platićemo skoro tri stotine hiljada maraka, a dva naša nova bagera su donedavno bila u krugu, pa su vraćena”, navodi za Žurnal jedan uposlenik rudnika.

plan iznajmljivanja

Tako je za stavku “Usluge na proizvodnoj otkrivci (otkopavanje, transport i odlaganje)” predviđeno 2,7 miliona, gotovo istovjetno sumi koliko je prethodni put za iste poslove ugovoreno sa firmom “Junuzović-Kopex”. Riječ je, prema našim izvorima, o običnim poslovima kopanja i odvoženja iskopa. Na ovakve angažmane upozoravali su i federalni revizori prije dvije godine, uz istovjetan zaključak da su umjesto iznajmljivanja mogle biti nabavljene nove mašine, ali promjena u sistemu nema.

Ništa nisu promijenile ni sudske, istina uslovne, presude bivšim rukovodiocima koji su osuđeni upravo zbog upisivanja fiktivnih sati rada mašina i plaćanja tih “usluga” firmi “Junuzović-Kopex”.

revizori masine

detalj iz revizorskog izvještaja

No, nisu rudniku potrebne samo mašine, nego i ljudi. U vrijeme kada se prave spiskovi za otpuštanje stotine zaposlenika pa i rudara, za poslove na izradi jamskih prostorija angažovana je radna snaga firme “Rudar d.o.o. Tuzla”. O poslovima ove firme sa Krekom te drugim rudnicima Žurnal je već pisao.

U konačnici, sve ukazuje da je dubioza rudnika nezaustavljiva konstanta u kojoj pojedinci samo gledaju da profitiraju što više, prije nego uslijedi konačno zatvaranje rudnika. Rukovodstvu Elektroprivrede BiH je svejedno, za sve će okriviti rudare jer ne iskopaju dovoljno uglja koje im ionako plaćaju ispod cijene…

 

 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti