19.04.2024.
HomeSvijetNaglo poskupljenje nafte nakon dogovora Rusije i Saudijske Arabije

Naglo poskupljenje nafte nakon dogovora Rusije i Saudijske Arabije

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle su sedmice zabilježile najveći sedmični skok u povijesti, više od 30 posto, nakon vijesti da bi Saudijska Arabija i Rusija mogle postići dogovor o smanjenju proizvodnje, što bi podržalo cijene, unatoč oštrom padu potražnje zbog krize.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloge sedmice skočila 36,8 posto, na 34,11 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 31,8 posto, na 28,34 dolara.

Rekordni skok cijena nafte zahvaljuje se pregovorima između Saudijske Arabije i Rusije o smanjenju proizvodnje.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupa nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom posljednjih su godina ograničavale proizvodnje kako bi poduprle cijene, no nedavno se taj sporazum raspao jer Rusija nije pristala na dodatno smanjenje proizvodnje.

Zbog toga je uslijedio rat cijema između Saudijske Arabije i Rusije, zbog čega su cijene nafte pale pet sedmica zaredom. No, moguće je smanjenje proizvodnje jer koronakriza prijeti gubitkom prihoda od prodaje nafte i jednima i drugima.

U ponedjeljak se trebao održati sastanak između predstavnika Saudijske Arabije i Rusije o smanjenju proizvodnje, no taj je sastanak odgođen, pa su cijene nafte u ponedjeljak rano ujutro pale više od 4 posto.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti