21.05.2024.
HomeSvijetNAČELNIK GENERALŠTABA POLJSKE VOJSKE SAOPŠTIO: Poljska priprema vojsku za dugi rat

NAČELNIK GENERALŠTABA POLJSKE VOJSKE SAOPŠTIO: Poljska priprema vojsku za dugi rat

Načelnik Generalštaba poljske vojske general Wieslaw Kukula rekao je da će njegova zemlja tokom naredne dvije do tri godine reformisati i ojačati svoju vojsku kako bi bila spremna za “krvavi i dugi rat”, te da će aktivna rezervisti će biti obučeni i opremljeni kao profesionalni vojnici.

“Danas smo uvjereni da bi mogući rat bio dug, krvav i da većina profesionalnih vojnika ne bi izdržala do kraja.” Tamo će biti glavni rezervisti koji će okončati rat. Moramo promijeniti način razmišljanja kako bi rezervisti ušli u oružane snage u velikom broju, bili opremljeni kao profesionalni vojnici i obučeni na istim kursevima“, rekao je general Kukula za Poljski javni radio.

Poljski generali u reformi vojske kao primjer za poštovanje uzimaju model Finske, gdje oružane snage imaju samo 31.500 profesionalnih vojnika, ali u svakom trenutku njihove redove može popuniti 280.000 dobro obučenih rezervista.

Poljska planira ojačati vojsku na 300.000 vojnika, među kojima će biti profesionalni vojnici, zatim Poljaci koji su dobrovoljno odslužili vojni rok i Vojska Teritorijalne odbrane, te uz to aktivni rezervisti, kojih bi do 2039. godine trebalo biti 150.000.

Dobrovoljno služenje vojnog roka i teritorijalna odbrana pokazali su se uspješnim, ne zato što su genijalno zamišljeni, već zato što smo jednostavno pogodili očekivanja u društvu. Veliki dio našeg društva želi da bude spreman i nauči da se bori profesionalno”, rekao je načelnik Generalštaba.

Poljska je počela ubrzano modernizirati vojsku i prije ruskog napada na Ukrajinu, a nova proevropska vlada i dalje kupuje oružje, koja se obavezala da će za odbranu izdvajati četiri posto BDP-a godišnje, što je najviše u NATO-u.

Strah da ne postoje garancije da će Rusija stati ako porazi Ukrajinu i da Poljska neće biti sljedeća meta, dok barem Moskva ne povrati svoju sferu utjecaja iz vremena Hladnog rata, javno izražavaju i zvaničnici i opozicija.

“Možete li mi garantovati da Putin neće napasti nijednu NATO zemlju”, upitao je šef poljske diplomatije Radoslav Sikorski novinaru u intervjuu za novi broj njemačkog lista Bild.

On je naveo da “s obzirom na to koliko je puta u istoriji Rusija napala Poljsku”, Poljake ni sada ne bi iznenadio napad, te da bi ruski predsjednik Vladimir Putin stigao do granica Poljske učinio isto što i Hitler prije Drugi svjetski rat sa Češkom.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti