14.07.2024.
HomeSvijetNa svjetskim tržištima valuta - vrijednost dolara pada, a eura raste

Na svjetskim tržištima valuta – vrijednost dolara pada, a eura raste

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala s najviše razine u 20 godina, pri čemu je tečaj eura porastao više od 1 posto, nakon što je Europska središnja banka povećala kamate agresivnije nego što se očekivalo.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je prošloga tjedna 1,2 posto, na 106,70 bodova. Pritom je dolar prema europskoj valuti pao 1,3 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,0215 dolara, blizu najviše razine u dva tjedna. Tečaj dolara pao je i prema japanskoj valuti, za 1,7 posto, na 136,10 jena.

Europska središnja banka (ECB) povećala je u četvrtak ključne kamatne stope po prvi put od 2011. godine, i to za 0,50 postotnih bodova, dok se očekivalo povećanje od 0,25 postotnih bodova. Tako su ključne kamatne stope za refinanciranje banaka podignute na 0,5 posto, kamate na prekonoćne pozajmice bankama na 0,75 posto, a kamate na depozite na nula posto.

Spuštanje inflacije na ciljanih 2 posto

Više kamatne stope trebale bi dovesti do spuštanja inflacije prema ciljanih 2 posto. Inflacija je u eurozoni u lipnju porasla na 8,6 posto, najvišu razinu otkada je europski statistički ured počeo objavljivati podatke 1996. godine. Inflacija će neko vrijeme ostati nepoželjno visoka zbog kontinuiranih pritisaka cijena energije i hrane, a dodatno je potiče i slabljenje eura, poručili su čelnici ECB-a.

Dodatni razlog za podizanje kamatnih stopa je novi program kupnje obveznica koji je banka osmislila kako bi smanjila razliku u troškovima zaduživanja među članicama eurozone.

Nedavno je tečaj eura po prvi put nakon 20 godina zaronio ispod razine od jednog dolara. No, nakon povećanja kamata ECB-a, euro je ojačao prema američkoj valuti više od 1 posto i stabilno se kreće oko razine od 1,02 dolara.

Idućega tjedna u fokusu ulagača bit će, pak, sjednica čelnika američke središnje banke od kojih se očekuje novo povećanje kamatnih stopa, najvjerojatnije ponovno za 0,75 postotnih bodova, kao u lipnju.

To bi moglo pružiti podršku dolaru. Međutim, idućega tjedna bit će objavljeni podaci o američkom bruto domaćem proizvodu (BDP) u drugom tromjesečju. Nikoga ne bi iznenadilo da se pokaže da je gospodarstvo palo na kvartalnoj razini drugo tromjesečje zaredom, što bi značilo da je najveće svjetsko gospodarstvo u recesiji.

A to bi moglo spriječiti jačanje dolara. No, usporava se i rast drugih najvećih ekonomija u svijetu, stoga će biti zanimljivo pratiti kretanja na valutnim tržištima. Od početka godine dolar je prema košarici valuta ojačao više od 10 posto.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti