Na redu istraga – otkud ikona u BiH?

0

Ikona koju je Milorad Dodik poklonio Sergeju Lavrovu, a ovaj vratio Ambasadi naše zemlje u Rusiji, stiže u Bosnu i Hercegovinu. Na redu je istraga i razotkrivanje svih okolnosti – otkud ikona u BiH? Poznato je da je državno Tužilaštvo formiralo predmet, a ukrajinski Interpol objavio da će zatražiti pomoć naših institucija.

Ikona je na putu nazad, iz Rusije u Bosnu i Hercegovinu. Iz naše ambasade u Rusiji kažu da će ona biti vraćena poklonodavcu – dakle, Dodiku. Dok se čeka na istragu koja treba utvrditi autentičnost ikone kao i navoda da je riječ o ukradenoj ukrajinskoj kulturnoj baštini, Dodikov SNSD kaže da ikona nije ukrajinska.

“To je ikona koja je bila u privatnom vlasništvu jedne porodice iz Banje Luke, koja je tu ikonu imala duže od 15 godina i ona je poželjela da ta ikona bude poklonjena Sergeju LavrovuBilo ko može da provjeri, takvih ikona je lako moguće pronaći na ebayu, ima ih mnogo i njihova cijena je 100-200 eura”, kazao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Istina, sličnih ikona na tržištu ima, cijena varira – od 100 pa preko 12 hiljada dolara. Ali na poleđini ove ikone, koju je Dodik poklonio, utisnut je pečat za razliku od ovih u slobodnoj prodaji. Pečat je taj koji je ključan u potvrđivanju vlasništva ikone. Mediji prenose izjavu zamjenice ukrajinskog ministra kulture Svitlane Fomenko koja tvrdi da ovaj pečat Komisije za zaštitu spomenika materijale kulture iz Odeska upravo potvrđuje da je ikona vlasništvo države Ukrajine – stoga traži istragu. U priču se uključio ukrajinski Interpol.

“Mi imamo ideju da iniciramo pitanje prema organima vlasti BiH. Moramo da znamo profesionalno i specifično o opisu ikone i njenoj validnosti. Moramo znati sve podatke o ikoni kao što inventarni broj, njene specifikacije – kako bismo je identificirali kao ikonu koja pripada Ukrajini”, objašnjava Vasyl Nevolya, šef ukrajinskog Interpola.

Interpol će na informacije morati sačekati jer se i iz kabineta Milorada Dodika očekuje pojašnjenja i traži “da Ambasada Ukrajine dostavi na osnovu čega bazira svoje tvrdnje da je predmetna ikona dio ‘ukrajinske kulturne baštine’, kao i da za te tvrdnje dostavi relevantne dokaze koji nisu bazirani na osnovu ‘internet-resursa’”.

A internet resursi bili su povod da ukrajinska ambasada u našoj zemlji uputi diplomatsku notu zahtijevajući detaljne informacije o porijeklu predmeta ukrajinske kulturne baštine. Informacija se pojavila na Srni, a prenesena je iz Dodikovg kabineta. Tada su iz Dodikovog kabineta tvrdili da je ikona stara preko 300 godina, pozlaćena je i pronađena u Lugansku. Tako su dali i prve vijesti o njenom porijeklu. Pa se predomislili i optužili medije iz Federacije.

“Onda su krenuli sa tom nekom pričom, a nismo vidjeli da je bilo kakva akcija uslijedila sa druge strane, a koju su tada najavljivali federalni mediji i mnogi drugi da se desila”, riječi su Željke Cvijanović, predsjednice RS-a.

Osim što je Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije, poklon vratio, osim što je Tužilaštvo BiH otvorilo predmet i osim što se u provjeru uključio ukrajinski Interpol. Izostavila je entitetska predsjednica činjenicu da nisu samo izvještavali mediji iz Federacije BiH. O Dodikovom poklonu interesovali su se i javni servisi Hrvatske, Srbije i Crne Gore, ali i svjetska štampa pa i ugledni The Russia Today. Mediji će se interesovati i dalje jer istraga tek kreće.