Na mapi vakcinacije – Bosna i Hercegovina ne postoji

0

Države Bosne i Hercegovine na mapi vakcinacije koju vodi Johns Hopkins Univerzitet – nema. Ne postoji niti jedan podatak o tome koliko je doza naručeno, koliko je doza primijenjeno, koliko imamo ukupno vakcinisanog stanovništva.

U sekciji koja se zove “The race to vaccinate the World” BiH nema. Možete je pronaći na OVOM linku gdje možete vidjeti grafički obrađene podatke koliko ko napreduje u procesu vakcinacije stanovništva. U uvodu stoji da je Izrael nadmašio ostatak svijeta, ali ako pogledate bliže – vidjet ćete da je Gibraltar vakcinisao 70,26 posto stanovništva. Odmah iza je izrael sa 51 posto, nakon čega idu Sejšeli (28,62 posto), UAE sa 22,72 posto, Monako sa istim postotkom i još niz otočkih zemalja sa manjom populacijom.

Na ovoj listi Srbija od nama bliskih zemalja prednjači i nalazi se na 12 poziciji globalne liste. Prvi susjed BiH vakcinisao je 12,39 posto svog stanovništva i u tom omjeru iza sebe ostavio mnogo razvijenije zemlje, poput Turske, Danske Slovenije, Njemačke, Belgije, Irske, Austrije, Francuske…

SAD i Kanada prednjače po broju stanovnika koji su primili dvije doze vakcine – no, kako god da listate i gledate ovu listu – Bosne i Hercegovine ne njoj nema. Nema podataka o broju doza, broju primijenjenih doza, niti bilo šta tome slično.

Bosna i Hercegovina će sutra dobiti 23.400 doza vakcina iz COVAX mehanizma. Stanovništvo BiH se do sada vakcinisalo po entitetima, Sputnik V vakcinom koju je kupio entitet Republika Srpska, te sa 5.000 doza AstraZeneca vakcine koju je FBiH donirao Aleksandar Vučić. Osim COVAX mehanizma čeka se isporuka 4.800 doza koje je donirala Slovenija, 30.000 koje je donirala Turska, a Vlada NR Kine je obećala BiH 50.000 doza vakcine.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH otkrio je i to da se već 15.000 građana iz entiteta RS vakcinisalo u Srbiji. Ovu mogućnost koristili su i brojni drugi vlasnici dvojnih državljanstava, dok na nivou države ne postoji podatak koliko BiH ima vakcinisanih stanovnika.

S druge strane, podsjećamo, Bosna i Hercegovina je proteklih nekoliko mjeseci ponovo napredovala na crnoj listi zemalja sa najvećim brojem smrtnih ishoda od posljedica COVID-19. Prema posljednjim podacima BiH je na osmoj poziciji.

Bosna i Hercegovina prema podacima Univerziteta Johns Hopkins ima 174.29 smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika. Prema ovom izvoru – 3,8 posto zaraženih od COVID-19 u BiH umre od posljedica COVID-19. To je najveća drugi najveći postotak od prvih deset zemalja na ovoj listi. Najveći ima Bugarska od 4 posto.

Bosna i Hercegovina je po stopi smrtnosti preskočila čak i Italiju, koja se sada nalazi na devetom mjestu sa 174.29 incidencom na 100.000 stanovnika.