Na džamiji u Nikšiću ispisane poruke mržnje

0

Policija intenzivno radi na rasvjetljavanju skrnavljenja Hadži-Ismailove džamije u Nikšiću, saopštio je načelnik Centra bezbjednosti (CB) Nikšić Tihomir Goranović.

“Sve kapacitete službe usmjerili smo u dva pravca, prvi da otkrijemo počinioce i u drugom da preduzmemo proaktivne radnje da se ovakve pojave više ne dogode. Ovakav događaj neće narušiti multietnički sklad u Nikšiću i policija to neće dozvoliti”, izjavio je Goranović za Radio i Televiziji Nikšić (RTVNK).

Na fasadi i unutar Hadži Ismailove džamije u Nikšiću, 10. februara, su osvanuli natpisi “Srebrenica” i “Turci”, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) imam Džemo Redžematović iz mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori.

“Te poruke mržnje prema muslimanima su u kratkom vremenu, počevši od Pljevalja i Berana, sada stigle i do Nikšića. Te poruke su u pravom smislu uplašile stanovništvo u Nišiću”, kazao je Redžematović.

Na fotografijama se na ogradi vidi se i natpis “Nikšić biće Srebrenica” i krst sa četiri ocila.

Ovo je najnoviji u nizu incidenata na nacionalnoj osnovi koji su se desili u Nikšiću, gradu u kojem će se 14. marta održati lokalni izbori. To su prvi izbori u Crnoj Gori nakon što je na državnom nivou 30. avgusta prošle godine vlast promijenjena nakon tri decenije.

Lokalnu vlast u Nikšiću vrši Demokratska partija socijalista (DPS) koja je opozicija u državnom parlamentu, gdje većinu imaju koalicije predvođene Demokratskim frontom (DF), Demokratama i građanskim pokretom URA.

Redžematović i sekretar Islamske zajednice Suad Čekić su se danas sastali sa komandirom policije u Centru bezbjednosti Nikšić.