16.04.2024.
HomeNovostiNa Aerodromu Sarajevo postavljen punkt za skeniranje putnika

Na Aerodromu Sarajevo postavljen punkt za skeniranje putnika

Na Međunarodnom aerodrom Sarajevo uspostavljen je punkt za skeniranje putnika kako bi se smanjila mogućnost za širenje koronavirusa.

Riječ je o šalteru Federalne sanitarne granične inspekcije Jedinice aerodrom Sarajevo na kojem putnici popunjavaju upitnik koji se odnosi na njihovo trenutno zdravstveno stanje. Također se uzimaju informacije koje obuhvataju mjesto i adresu namjeravanog boravka u BiH, broj osoba, razdoblje boravka, te kontakt telefon – potvrdila je Feni glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo Sanja Bagarić.

Dodala je da se “postupanje, odnosno screening putnika vrši u skladu sa naredbom Kriznog tima Federalnog ministarstva zdravstva”.

– Pokrivaju se, odnosno skeniraju putnici sa svih dolaznih letova na Međunarodnom aerodromu Sarajevo – kazala je Bagarić.

Po njenim riječima, informacije se posebno uzimaju od putnika koji dolaze iz Kine, Južne Koreje, Italije i Irana.

– Ujedno im daju i uputstva (letke) kako postupati ako se dogodi da se naknadno, odnosno za vrijeme namjeravanog boravka u BiH, pojave potencijalni simptomi, odnosno kome se tačno obratiti u tom slučaju, a koji sadrže i brojeve telefona najbližih Zavoda za javno zdravstvo – kazala je Bagarić.

Nakon svih prikupljenih informacija, ukoliko se procijeni da ima potrebe, obavještavaju se Zavodi za javno zdravstvo za provedbu mjera koje su u njihovoj nadležnosti a koji, po potrebi, šalju stručno osoblje i epidemiologa na lice mjesta, ističu iz  Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti