Musk odustaje od kupovine Tvitera, najavljene tužbe

0

Ilon Mask (Elon Musk), glavni izvršni direktor Tesle i najbogatija osoba na svetu, rekao je u petak, 8. jula, da raskida ugovor o kupovini Tvitera vredan 44 milijarde dolara jer ova kompanija nije pružila informacije o lažnim nalozima.

Akcije Tvitera su pale u petak za 5 odsto na 36.81 dolara, što je mnogo manje od 54,20 koliko je Mask u aprilu ponudio da plati. U međuvremenu, akcije Tesle su porasle za 2,5 procenta na 752.29 dolara.

Predsedavajući Tvitera, Bret Tejlor (Taylor) naveo je da će ova kompanija pokrenuti pravni postupak.

“Upravni odbor Tvitera je posvećen zatvaranju transakcije po ceni i uslovima dogovorenim sa gospodinom Maskom i planira da pokrene pravni postupak za sprovođenje sporazuma o spajanju. Uvereni smo da ćemo pobediti na sudu u Delaveru,” istakao je Tejlor.

U podnesku, Maskovi advokati su naveli da Tviter nije uspeo ili je odbio da odgovori na više zahteva za informacijama o lažnim ili neželjenim nalozima na platformi, što je od suštinskog značaja za poslovni učinak kompanije.

“Tviter je u materijalnom kršenju više odredbi tog sporazuma, čini se da je dao lažne i obmanjujuće izjave na koje se gospodin Mask oslanjao prilikom sklapanja sporazuma o spajanju,” navodi se u podnesku.

Najava je još jedan preokret u sagi-hoće-neće-hoće nakon što je Mask u aprilu sklopio ugovor za Tviter vredan 44 milijarde dolara, ali je potom stavio kupovinu na čekanje dok ova kompanija ne pruži dokaz da spamovi i botovi čine manje od 5 odsto korisnika.

Prema ugovoru, Mask treba da plati naknadu za raskid od milijardu dolara ako ne okonča transakciju.

Odluka će verovatno dovesti do dugotrajne pravne borbe između milijardera i Tvitera, koji je osnovan pre 16 godina sa sedištem u San Francisku.

Veći deo drame odigrava se na Tviteru, gde se Mask, koji ima više od 95 miliona pratilaca na ovoj mreži, žalio da ona ne uspeva da realizuje svoj potencijal kao platforma za slobodu govora.

Izvor: Reuters, AP