19.05.2024.
HomeNovostiBh. municija izrešetala izvozne prepreke

Bh. municija izrešetala izvozne prepreke

Baš kao što se i očekivalo, bh. proizvodnja oružja, municije i eksploziva je u ovoj godini uhvatila snažan zalet te za pet mjeseci ostvarila izvoz težak 97 miliona maraka.

Najnovija računica pokazuje da je ona na inostranim tržištima u proteklih pet mjeseci plasirala robu koja je za 18 miliona KM vrednija u odnosu na period januar – maj 2020.

Iz Spoljnotrgovinske komore BiH za “Nezavisne novine” su potvrdili da je izvoz u ovoj godini, odnosno za pet mjeseci, kada je o eksplozivima riječ, iznosio 17.303.286 KM, a u istom periodu prošle je bio neuporedivo manji – 9.878.663 KM.

Skočio je i izvoz oružja i municije, sa prošlogodišnjih 69.240.428 KM, na ovogodišnje 79.740.502 marke.

Dakle, kad se podvuče crta, zabilježen je porast izvoza oružja i municije za 10,5 miliona KM, a eksploziva za 7,4 miliona KM.

Iz Spoljnotrgovinske komore BiH ističu da uticaj pandemije na ovu industrijsku granu, za razliku od većine ostalih grana privrede, posebno metalske industrije, nije toliko snažan iako se očekivani godišnji rast u posmatranom periodu nije realizovao.

“Vodeća tržišta – Egipat (29 odsto), SAD (13 odsto) te Turska (12 odsto) uzimaju učešće od više od 50 odsto bh. izvoza naoružanja i vojne opreme”, naglašavaju iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

U FBiH, kako saznajemo, 15 firmi ima dozvolu da se bavi proizvodnjom naoružanja i vojne opreme, a nekolicina ih je veoma uspješnih i u Republici Srpskoj.

Almin Mališević, sekretar Grupacije namjenske industrije Privredne komore FBiH, rekao je da je namjenska industrija potpuno izvozno orijentisana, pa samim tim puno zavisi od spoljnih događaja, odnosno međusobnih odnosa drugih zemalja, ratova u svijetu, određenih sankcija i slično.

“Ako se vratimo i u pretkoronsko doba, mi sad bilježimo bolje rezultate, što znači da imamo kontinuitet kada govorimo o izvozu namjenske industrije. Izvozimo u više od 50 zemalja u cijelom svijetu”, rekao je Mališević u izjavi za “Nezavisne novine”.

Uspjehom bh. namjenske industrije na inostranim tržištima nije iznenađen ni Aleksandar Radić, vojni analitičar, koji naglašava da je godinama unazad primjetno da je dobro stajala prodaja naoružanja, a pogotovo municije, iz jugoistočne Evrope, odnosno zemalja bivše Jugoslavije, te Bugarske.

“Ali, postoji tu jedna rezerva. Problem te industrijske grane je to što ona zavisi od političkih i bezbednosnih zbivanja u svetu. Dakle, kada postoji potreba, onda vam raste prodaja. Sada postoji tržište koje traži te proizvode. Tržište je nezasito kada je reč o municiji. Kada govorimo o BiH, pričamo pre svega o izvozu municije”, rekao je Radić za “Nezavisne novine”.

Potvrđuju njegove riječi i iz Spoljnotrgovinske komore BiH, odakle kažu da je namjenska proizvodnja BiH koncentrisana na proizvodnju municije i izvoz ove grupe proizvoda, koji iznosi više od 75 odsto od ukupnog udjela, dok se eksploziv, sa 18 odsto, te oružje pojavljuju sa znatno manjim učešćem.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti