16.06.2024.
HomeNovostiMrežu oko dilera plelo 300 policajaca

Mrežu oko dilera plelo 300 policajaca

U nastavku akcije “Mreža 4” uhapšeno je 30 osoba osumnjičenih za šverc narkotika, a zaplijenjena je i određena količina droge.

Semir Šut, komesar MUP-a ZDK, rekao je novinarima da su tokom akcije pretresene 32 lokacije u Zenici, dvije lokacije u Sarajevu i devet na području Srednjobosanskog kantona.  Akciju je ocijenio uspješnom. Potvrdio je da su uhapšene 24 osobe u Zenici, četiri u SBK i dvije u Sarajevu.

“Pronašli smo oko pola kilograma spida, 1.200 grama marihuane, tragove ostalih droga, osam vaga i osam drobilica, pištolj, četiri ručne bombe, 35 mobilnih aparata, opremu za pakovanje droge i novac te ostale dokaze koji će se koristiti u daljem krivičnom postupku”, dodao je Šut.

U toku prikupljanja dokaza za ovu akciju, kaže Šut, sprovodili su i pojedinačne akcije, te je potvrdio da su ukupno oduzeli 1.600 grama spida, oko 2.100 grama marihuane i 1.100 ml heptanona koji se koristi za proizvodnju droge. Oduzete su i tablete ekstazija, 15 vaga, osam drobilica, 35 mobilnih aparata.

Šut je ocijenio kako je dobra, profesionalna i saradnja puna povjerenja rezultirala dobrim rezultatima, a podršku je pružala i Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH.

Kako je rekao, u razmjeni podataka i zajedničkim aktivnostima sa SBK postignuti su i najveći rezultati.

“Naše kolege iz SBK su napravile rezultat u uzimanju velikih količina opojnih droga”, istakao je Šut.

Rusmir Prohan, načelnik Sektora kriminalističke policije SBK, takođe je istakao dobru i kontinuiranu saradnju policijskih agencija. Naveo je da je nedavno na području Busovače zaplijenjeno  sedam kilograma spida, a u nedjelju dodatnih 15 kilograma iste droge.

“To su količine čija se vrijednost procjenjuje na oko pola miliona KM. Tako, kada se imaju u vidu te cifre, onda se zaista može reći da je akcija uspjela”, istakao je Prohan.

Kantonalno tužilaštvo će u narednom periodu nastaviti istragu te raditi na prijedlogu za određivanje pritvora, jer se radi o osobama koje se kontinuirano bave prometom narkotika i koje su ranije osuđivane. Dodaju da će predložiti nadležnom sudu prijedlog za određivanje pritvora.

“Mrežu 4”  realizovala je Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, u saradnji s kolegama iz Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona i Uprave policije MUP-a FBiH te pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva ZDK. Akcija “Mreža 4” je nastavak akcija “Mreža 1”, “Mreža 2” i “Mreža 3”, u okviru kojih je izvršeno više pretresa te uhapšen  veći broj osumnjičenih, a pronađene su   i oduzete značajne količine opojnih sredstava, nelegalnog oružja, novca i drugih predmeta koji potiču iz krivičnih djela počinjenih od strane lica koja su bila meta operativnih akcija.

Uhapšeni

U akciji su uhapšeni Zeničani:  Š.J. (36),  F.A. (24), K.B. (26), M.A. (33), M.M. (27),  M.Š. (31), O.F. (45), V.M. (31), M.H. (33), M.S. (51), B.B. (23), S.D. (34), M.D. (25), Š.A. (32), A.S. (43), T.E. (46), O.E. (46),  J.S. (38), H.A. (33) i D.D. (37).

Uhapšeni su i Travničani S.S. (36) i  S.A. (32) te Z.E. (36) iz Viteza i Sarajlija A.S. (49). Takođe su uhapšene i Zeničanke S.Z. (25), K.B. (32), S.E. (30), B.N. (26) i T.E. (41) te Travničanka H.T. (25).

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti