Može li Tramp sam sebe pomilovati kako bi spriječio moguće tužbe

0

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump) u srijedu je izdao pomilovanja za bivšeg šefa njegove kampanje Paula Manaforta i bivšeg savjetnika Rodžera Stona (Rogera), čime je anulirao najvažnije presude potekle od istrage specijalnog savjetnika Roberta Milera (Muellera) o ruskom miješanju u kampanju pred izbore 2016. u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Reuters.

Ova agencija navela je kako je Tramp, kome je ostalo dvadesetak dana u Bijeloj kući do zakletve novoizabranog lidera Džoa Bajdena (Joe Biden) (20. januar), do sada izdao 70 pomilovanja.

“New York Times” objavio je ranije ovog mjeseca kako je Tramp razgovarao s ličnim advokatom Rudijem Džulijanijem (Rudy Giuliani) o ličnom pomilovanju. “Times” je, također, objavio, pozvavši se na dva izvora, kako je trenutni lider SAD-a pitao savjetnike može li „unaprijed“ izdati pomilovanja za svoje troje najstarije djece – Donalda Trampa mlađeg, Erica Trampa i Ivanku Tramp.

Prije dvije godine, Tramp je čak rekao kako ima „apsolutno pravo“ sam sebe pomilovati – što je iskaz koji mnogi stručnjaci ustavnog prava osporavaju.

Reuters nudi pregled Trampovih ovlasti u sferi pomilovanja.

Preventivna pomilovanja

Može li to uraditi? Može.

Većina pomilovanja se izdaje za ljude koji su osuđeni i na izdržavanju kazne. No, pomilovanja se mogu odnositi na čin koji nije rezultirao pravnim procesom, ali se ne mogu odnositi na buduće djelovanje.

Vrhovni sud je 1866. objavio kako ovlasti pomilovanja se „odnose na svaki prekršaj poznat zakonu i mogu biti korištena u svako doba nakon njegova činjenja, ili prije pravnog procesa, ili tokom njihovog trajanja, ili nakon osude i presude“.

Najpoznatiji slučaj datira iz 1974., kada je bivši predsjednik Richard Nixon unaprijed pomilovan od njegovog nasljednika Geralda Forda za sva eventualna krivična djela počinjena protiv SAD-a dok je bio u uredu.

Predsjednik Džimi Karter (Jimmy Carter) je 1977. godine preventivno pomilovao stotine hiljada osoba koje su izbjegle regrutiranje, odnosno obavezu nametnutu od Vlade da služe vojsci tokom rata u Vijetnamu.

Pitanje ograničenja

Ovlasti za pomilovanja koje potječu iz američkog Ustava, jedne su od najširih ovlasti dostupnih predsjedniku. Očevi nacije su vidjeli ove ovlasti kao način demonstracije milosti i služenja javnom dobru.

Predsjednik ne mora dati razlog zašto izdaje pomilovanje. U slučaju iz 1981. godine, Vrhovni sud je naveo kako su pomilovanja „rijetko, ako ikada, podesni predmeti sudske revizije“.

No, pomilovanje nije svemoguće. U biti, pomilovanje se samo može odnositi na krivična djela na federalnom nivou.

Porodično-prijateljska pomilovanja

Sa pravne strane, nema prepreka da Tramp izda pomilovanja za bliže osobe, uključujući članove njegove porodice.

Nekadašnji predsjednik Bil Klinton (Bill Clinton) je 2001. godine izdao pomilovanje za svog brata Rodžera, koji je bio osuđen za posjedovanje kokaina u Arkansasu.

Klinton je izdao pomilovanja za približno 450 osoba, među kojima je donator Demokratske stranke Mark Rič (Marc Rich), koji je ranije pobjegao iz države zbog optužbi za utaju poreza.

Opsežnost pomilovanja

Nejasno je koliko pomilovanje može biti opsežno.

Pomilovanje koje je Nixon dobio od Forda, bilo je veoma opsežno i odnosilo se na sve krivične prekršaje i djela koje je počinio ili je možda počinio tokom svog mandata.

Vrhovni sud SAD-a nikada nije donio odluku o tome da li je takvo pomilovanje zakonito. Neki stručnjaci navode kako su osnivači države željeli da se pomilovanja odnose direktno na određeno djelo te kako postoji implicirani obim njihovog djelovanja.

Trampova djeca nisu optužena za kršenje zakona i nije jasno za što bi mogli dobiti Trampovo pomilovanje.

Tužilac distrikta Manhattan Cyrus Vance, koji provodi zakone države New York, vodio je krivičnu istragu o Trampu i njegovoj porodičnoj kompaniji “Trump Organization”.

Vance, član Demokratske stranke, nagovijestio je u sudskom podnesku kako bi se njegova istraga mogla fokusirati na prevare povezane s bankama, porezom i osiguranjem, kao i na krivotvorenje poslovnih rezultata.

Nije jasno u kojoj je fazi istraga i još niko nije optužen.

Tramp, republikanac, nazvao je Vanceovu istragu politički motiviranim zlostavljanjem. Predsjedničko pomilovanje, koje se može izdati za krivična djela na federalnom nivou, ne bi se moglo odnositi na ovu istragu.

Nejasno je i stanje Džulijanakada je riječ o krivičnim djelima. Federalni tužioci iz Manhattana istraživali su njegova poslovanja u Ukrajini. Giuliani je negirao da je išta uradio pogrešno i negirao je da je razgovarao s Trampom o pomilovanju.

– Nisam imao razgovore koje oni lažno pripisuju anonimnom izvoru – objavio je Džulijani na Twitteru 1. decembra, a ovo se odnosilo na tekst “New York Timesa”.

Peti amandman

Prema Petom amandmanu američkog Ustava, pojedinci mogu odbiti da razgovaraju s istražiteljima ako to može dovesti do samooptuživanja. Ako neko dobije pomilovanje i više mu ne prijete zakonske poteškoće na federalnom nivou, onda im je teže da iskoriste ovo ustavno pravo.

Međutim, pošto se predsjedničko pomilovanje odnosi samo na krivična djela federalnog nivoa, pomilovani i dalje mogu, u skladu sa pravom, odbiti surađivati ukoliko se prekršaj za koji su pomilovani, može procesuirati na nivou savezne države.

Vlastito pomilovanje

Može li Tramp izdati pomilovanje za samog sebe? Nema konkretnog odgovora, navodi Reuters. Još nijedan predsjednik to nije pokušao pa ni sudovi to nisu razmatrali.

– Kada me ljudi pitaju da li predsjednik sebi može dati pomilovanje, uvijek odgovorim: ‘Pa, može pokušati’ – navodi Biran Kalt, profesor ustavnog prava na Univerzitetu Michigan State.

Mnogi pravni stručnjaci navode kako bi samopomilovanje bilo neustavno, jer krši princip da niko ne može biti sudija u vlastitom slučaju.

Tramp može pokušati preventivno sam sebe pomilovati kako bi mogao spriječiti moguće tužbe za federalna krivična djela po odlasku iz ureda. Nijedno pomilovanje ga ne može spasiti od tužbi savezne države.

– Kako bi sud presudio o validnosti pomilovanja, federalni tužilac morao bi optužiti Trampa za neko krivično djelo, a potom bi Tramp morao koristiti pomilovanje kao odbranu – ističe Kalt.