20.04.2024.
HomeNovostiMostarski studenti između 'besplatnog' školovanja, politike i mise, i protiv rektora politikanta

Mostarski studenti između ‘besplatnog’ školovanja, politike i mise, i protiv rektora politikanta

Dogodilo se i to. Mostarski studenti, oni sa Sveučilišta, izašli su na ulice i podigli glas, iako ih nitko iz Rektorata, pred kojim su se okupili, nije čuo, jer, navodno, onih koji su trebali slušati nije bilo. Studenti su zatražili da se nastava vrati u učionice i da svi, a ne samo brucoši, znanje upijaju u učionicama, a ne putem online nastave, koja je, kako kažu, jako loša, što zbog previše konekcija na sustav, što zbog nastavnika, koji koriste takvu situaciju za manji rad ili se jednostavno ne snalaze.

Tražili su studenti, a valjda će nastaviti tražiti, i transparentnije poslovanje Sveučilišta, digitaliziranje referada, ali ono najvažnije, snižavanje školarina. Traže da se cijene semestara, koje koštaju od 380 eura, pa i preko 1.250 eura, smanje za 25 posto. Požalili su se studenti kako, unatoč svim galamama oko krize koja nas je snašla uz COVID-19, nitko ne misli na studente i na njihove roditelje, jer je sve palo, a cijene studiranja ostale su iste.

Njihov tihi bunt počeo je kad se cijena promocija diplomanata nije mijenjala, iako se svečanost održavala online, pa se buljenje u ekran i slušanje govora nekog dekana, u kojem se prosipaju priče o znanju, plaćaju kao događaj uživo, koji bi možda i imao opravdanja u iznosu. No, kad je najavljen veći bunt, u javnost se prvo izvukla politika. Istina je da su dva glavna pokretača prosvjeda članovi Hrvatske republikanske stranke i Naše stranke. No, obojica su se ogradila od politike u ovom slučaju, tvrdeći kako su ovu borbu počeli i prije nego je došlo do sastavljanja lista i zagrijavanja za kampanju. Hrvatska republikanska stranka čak se i ogradila od onog što njezin član radi, rekavši da podržava borbu za prava onih koji smatraju da su im narušena. Naša stranka se nije javno očitovala o ovome okupljanju. Bilo kako bilo, ove stranke su u jednom dijelu glasačke publike dobile nove poklonike.

Kad se udruže Mladež i Zbor…

Problem je u ovom slučaju, otkrit će se tiho, što jednoj stranci nije trebalo ovakvo nešto, pogotovo ne u ovom trenutku. Sveučilište se tijekom prošlog izbornog ciklusa našlo na udaru kritika jer su njegovo vodstvo i pojedini profesori mahali plakatom čelnika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragana Čovića, iako bi ono trebalo biti politički neovisno. No, ono, baš kao i sva druga sveučilišta u Bosni i Hercegovini, to nije. U zemlji u kojoj je znanje, ma koliko se uglađena gospoda busala u prsa kunući se u njega, na zadnjem mjestu, a naklonost stranci na prvom, to i ne čudi. Čudi samo slijepo vjerovanje da se ne vidi lažno pranje ruku.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

A da se u okupljanju studenata vidi sve osim njihova glavnog zahtjeva, a to je da prestanu biti glavni financijeri Sveučilišta i da se znanje i studiranje stave ispred uplatnica, govori i poruka koju je Mladež HDZ-a BiH odaslala mladežima diljem Bosne i Hercegovine: “Svim Članovima Mladeži HDZ-a BiH dajemo uputu da ne podržavaju ovakve najave prosvjeda, niti se pojavljuju na prosvjedima, kako ne bi bili dijelom prosvjeda s političkom pozadinom, koja se gotovo redovno koristi upravo protiv HDZ-a BiH”, navedeno je u pismu poslanom dva dana uoči prosvjeda. Pojašnjava se kako se “jako puno stvari u funkcioniranju društva politizira zadnjih dana” i da se “takva stvar nastoji uraditi i s mladim ljudima, odnosno studentskom populacijom. Studenti svoje predstavnike biraju u Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru, i to je jedina legitimna institucija koja može predstavljati studente, a ista je pozvala studente da se ne odazovu prosvjedu iz niza razloga”, navodi Mladež u pismu ostalim ograncima podmlatka stranke, koju se, očito, uči da se ne bune za sebe, nego da strpljivo čekaju što stranka kaže.

Studentski zbor, koji je rekao kako “daje sve od sebe” da opravda povjerenje, ogradio se od prosvjeda tako što je priopćio kako ne želi podržati kolege, između ostalog, i zbog socijalne distance koju bi trebalo držati zbog korona virusa. “Sada trebamo pokazati odgovornost, koja se stalno provlači kroz proteklih šest mjeseci i na koju nas stalno upozoravaju”, navodi se u reagiranju Zbora na najavljene prosvjede, govoreći kako se iza svega krije politika. Oni koji pogledaju sve one što su prošli kroz Zbor shvatit će da se ta imena provlače kroz stranku. Naravno, nisu propustili provući kroz odgovor prosvjednicima pohvaliti se što su radili i s kakvim su sve projektima izlazili u susret studentima. Studenti su, pak, preko društvenih mreža objavljivali da je neke od njih Zbor, kojeg opet studenti plaćaju, izigrao.

‘Svi ste snimljeni i registrirani’

Cijelu priču trebao je – valjda je netko to vidio u planu kriznog komuniciranja – smiriti intervju s predsjednicom Zbora u novinama naklonjenim stranci, koja se kao ne miješa u sveučilišne igre. Ali – nije. Ulovljena je u nepoznavanju proračuna zbora, pa je, između izjava i usvojenog proračuna, nestalo nekoliko tisuća eura. Nešto ranije Zbor je objavio kako će studentima od iduće godine besplatan biti indeks. Ali, to je, kad se uzmu ostale brojke koje trpi kućni budžet, slaba utjeha. Možda se studente pokušalo primiriti i svetom misom, održanom za što bolji početak akademske godine. No, molitva je izgleda samo pomogla prosvjednicima da kiša stane u vrijeme kad su planirali prosvjed. S mise je studentima poručeno kako “koliko god je važno obrazovanje, još je važnije u središte akademskih programa staviti čovjeka i njegovo ljudsko dostojanstvo”.

Studenti su uvjereni da njihov zahtjev za umanjenje školarine od 25 posto neće oštetiti džepove Sveučilišta. Prema izjavama s prosvjeda, džepovi broje 20 milijuna eura, a jedno je vrijeme Sveučilište u Mostaru držalo, a možda i sada drži, rekord koji nema veze sa znanjem. Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru objavio je prije dvije godine natječaj za nabavku službenog automobila u vrijednosti od 42.500 eura, čime je zasjeo na prvo mjesto u kategoriji najskupljih putničkih automobila u Bosni i Hercegovini kupljenih u prvoj polovici 2018. godine.

Ma koliko nekome bila beznačajna vijest o hodanju u krug nekoliko stotina mostarskih studenata, veliki je to pomak za mlade mozgove, koji su odlučili promisliti malo o sebi. U dvorištu Rektorata završili su lopta, kao poruka da se ne igraju sa studentima, te kalkulator, da posluži pri izračunu zatraženih 25 posto “popusta”. Asistent koji je snimao prosvjednike kamerom s terase nagrđenog Rektorata vjerojatno će se pobrinuti da se upamte lica prosvjednika. Nije valjda da će, zbog mišljenja i korištenja glave, uslijediti kazne u još uvijek plaćenim indeksima?

Piše: Berislav Jurić, AJB

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti