20.05.2024.
HomeNovostiModerna: Vakcina protiv kovida efikasna 94,5 posto

Moderna: Vakcina protiv kovida efikasna 94,5 posto

Farmaceutska kompanija Moderna objavila je da je njena eksperimentalna vakcina, koja je u kasnoj fazi testiranja, 94,5 odsto efikasna u sprečavanju Kovida 19. Moderna je tako druga američka kompanija, poslije Fajzera, koja je prijavila rezultat daleko iznad očekivanja.

Zajedno sa Fajzerovom vakcinom, koja se pokazala efikasnom 90 odsto, u SAD bi već u decembru mogle da se nađu dve vakcine za hitnu upotrebu, kada dobiju sve potrebne bezbednosne sertifikate. Do kraja godine se procenjuje da bi u SAD moglo da bude dostupno 60 miliona doza vakcina.

Američka vlada bi naredne godine mogla da ima pristup čak milijardi doza vakcina sa ova dva proizvođača, što je i više nego dovoljno za zemlju od 330 miliona stanovnika.

Vijest o vakcinama stigla je pošto u SAD počinje rapidno da raste broj zaraženih, a evropske zemlje uvode strože restrikcije zbog sve većeg broja oboljelih…

Glavna prednost vakcine Moderne je u tome što joj nije potrebno skladištenje na ekstremno niskim temperaturama, kao što je slučaj kod Fajzerove, što je čini lakšom za distribuciju. Moderna saopštava da će vakcinu biti moguće držati na stadardnin temperaturama od 2 do 8 stepeni Celzijusa do 30 dana, a za skladištenje od šest mjeseci potrebna je temperatura od -20.

Fajzerova vakcina mora da se skladišti i transportuje na -70 stepeni Celzijusa, a u standardnom frižideru može da opstane do pet dana.

Takođe, kod vakcine Moderne se poazalo da može da spriječi i ozbiljnije slučajeve Kovida 19, što je ostalo pod znakom pitanja kod Fajzerove vakcine.

Procjenjuje se da bi Moderna do kraja godine mogla da proizvede oko 20 miliona doza vakcina za SAD.

Nuspojave vakcine su blage ili umjerene. Ipak, posle uzimanja druge doze, neki ispitanici su osjetili jače bolove ili pojačan umor, ali te pojave nisu dugo trajale, saopšteno je iz kompanije.

Moderna očekuje da će imati dovoljno bezbjednosnih provjera da bi mogla da dobije odobrenje nadležnih u SAD i počne da distribuira vakcinu za hitnu upotrebu, prenosi Rojters.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti