SVAKODNEVNO konzumiranje jednog grejpfruta, a posebno sa crvenim plodom, izuzetno je korisno u sprečavanju razvoja srčanih bolesti, ustanovili su naučnici u Izraelu. To su zaključili nakon istraživanja kojim je obuhvaćena grupa ispitanika oboljelih od srčanih bolesti, koji su imali visok holesterol i jeli svakog dana po jedan crveni grejp.
– Njihov organizam ranije nije reagovao na lijekove za smanjenje holesterola na bazi statina, ali se u situaciji sa uzimanjem crvenog grejpa holesterol smanjio.
Drugo istraživanje pokazalo je da konzumiranje crvenog grejpa, u odnosu na žuti, smanjuje nivo masnoća u krvi, naročito triglicerida.
Za ovakve rezultate verujemo da su odgovorni antioksidansi kojima je crveni grejp prebogat, ali pretpostavljamo i da ova voćka sadrži još neke, zasad, nepoznate hemijske sastojke, koji utiču na smanjenje triglicerida – izjavila je mr Šila Gorinštajn, rukovodilac istraživačkog tima sa Univerziteta u Jerusalimu.
novosti.rs