17.06.2024.
HomeLifestyleMobilne aplikacije koje vas prisluškuju!

Mobilne aplikacije koje vas prisluškuju!

Činjenica da nešto tj. neke aplikacije, servise i opcije želite da koristite besplatno, povlači za sobom drugu, a to je da nešto morate da date tom nekom čiji servis koristite besplatno – svoje podatke najčešće!

Često se Google cilja kao glavni krivac, ali ništa bolji nisu ni Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat i druge besplatne aplikacije i društvene mreže.

Većina njih koristi specijalizovane alate za saznavanje više informacija o vama samima, kako bi na osnovu njih imali priliku da vam plasiraju relevantne reklame – na osnovu vaših ličnih izbora i navika. Za to se najčešće koristi softver Alphonso, mlade istoimene startap kompanije, koji sarađuje sa više od 1.000 popularnih aplikacija i igara, među kojima su i softveri namijenjeni deci.

Više od 250 aplikacija i igara, koji koriste Alphonso softver dostupno je direktno kroz Google Play, dok je manji dio dostupan putem AppStore prodavnice. Ostatak se koristi “na upit“, objavio je američki list The New York Times. Iako ova kompanija nije objavila zvaničan spisak aplikacija i igara sa kojima sarađuje dokazano je, tvrdi britanski The Independent list, da su igre Pool 3D, Beer Pong: Trickshot, Real Bowling Strike 10 Pin i Honey Quest neke od njih.

Ukoliko želite i sami da vidite neke od igara i aplikacija, koje koriste ovaj softver u Google Play prodavnici kuckajte Alphonso automated i Alphonso software.

Ono što Alphonso radi jeste da aktivira mikrofon korisnikovog telefona čak i kad aplikacije na kojima je instaliran nisu aktivne (rade u pozadini) i sluša ono što on radi, dok gleda televiziju, čak je u stanju da razluči audio signale iz džepa. Kompanija jasno navodi da ne snima ništa od podataka, da ne čuva nikakve zapise o podacima, kao i da je korišćenje aplikacije jasno objašnjeno u Politici poslovanja i da korisnici samostalno pristaju na praćenje njihovih aktivnosti.

Alphonso jednostavno od toga što sluša pravi tzv. “audio potpise“, koje upoređuje sa zvukovima, koji dopiru iz okruženja korisnika – televizija, internet, radio, muzika… – i tako pronalazi sličnosti i interesovanja korisnika. Ukoliko se audio potpisi poklope sa nečim što se čuje iz drugog izvora zvuka korisniku je moguće isporučiti relevantniju reklamu.

Važno je znati i to da Alphonso ne tumači i ne razume konverzacije ljudi niti ih sakuplja, softver jednostavno traži poznate zvukove, koje bi mogao da prepozna i dovede u vezu sa osobom, kojoj plasira reklame.

Kako da isključite mikrofon
Od prisluškivanja mikrofona se možete odbraniti tako što ćete pročitati Uslove poslovanja i funkcionisanja svake aplikacije, odnosno sve ono što piše sitnim slovima prije same instalacije, što je teži način. Lakši način jeste da aplikacijama zabranite da pristupaju mikrofonu, osim ukoliko je to apsolutno neophodno. Na Android telefonu pratite putanju: Settings >Apps & Notifications >App Permissions and Microphone. Na iPhone uređajima to u radite prateći meni Settings and Privacy.

 

 

 

 

mondo.rs

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti